Venäjän hiihtomenestyjä hyppäsi Kiinan riveihin – heti ensitreeneissä odotti yllätys

Oman uransa maastohiihtäjänä lopettanut Nikita Krjukov on siirtynyt valmentamaan Kiinan sprinttereitä. Sprinttihuippuna muistettava venäläinen olympiavoittaja aloitti tehtävissä hiljattain.

Urheilija-uransa keväällä 2019 päättänyt Krjukov, 35, kertoo neuvottelujen Kiinan kanssa käynnistyneen viime talvena. Tarjous tuli venäläiselle yllätyksenä, mutta hän kiinnostui ilmeisen rahakkaasta pestistä ja hyppäsi Kiinan sprinttijoukkueen valmentajaksi.

Jos koronaviruspandemia ei olisi puhjennut, Krjukov olisi aloittanut valmennustehtävät jo keväällä, mutta korona lykkäsi aloitusta myöhemmäksi.

Kiinalaiset ovat harjoitelleet kauden alla jo suksilla, mutta Krjukov on toistaiseksi lähinnä katsonut kiinalaishiihtäjien toimintaa päältä eikä ole kajonnut harjoitussuunnitelmiin.

– Minä vain tarkkailen. Ehdotan, mitä voisi tehdä paremmin lyhyessä ajassa, ja miten. Fakta on, että Kiinan joukkueella on tärkeät sisäiset kilpailut 1.–2. lokakuuta, enkä halua satuttaa ketään juuri nyt. Noiden kilpailujen jälkeen tulen kuitenkin ottamaan ohjat käsiini, Krjukov setvi venäläisen Championatin haastattelussa.

Vaikka kiinalaiset maastohiihtäjät eivät ole suurempia mainetekoja maailmalla tehneet, Krujov paljastaa, että jo ensimmäisissä harjoituksissa hän oli "hyvällä tavalla sokissa".

– Kun tulin paikalle ensimmäiseen harjoitussessioon, ajattelin, että kaikki olisi paljon huonommin. Ensimmäinen lause, jonka päästin ulos valmentajien välisessä keskustelussa oli "ei huono". Se mitä näin, oli itse asiassa aika hyvää.

Krjukov kuitenkin tiedostaa realiteetit. Pekingin talviolympialaisiin 2022 on vain vähän aikaa, ja venäläinen myöntää kehuistaan huolimatta, että kiinalaishiihtäjien taso on "kaukana ideaalista".

– Kaikki valmistautuminen tähtää Pekingiin. Tuloksista puhuen... toivon, etten saa potkuja tämän kauden jälkeen.

Krjukov toteaa, ettei myöskään voi vain odottaa olympiakautta, vaan hän yrittää saada urheilijoilta jo "maksimaalista tulosta" ja kehittää heidän parhaita ominaisuuksiaan.

Krjukov saavutti omalla hiihtäjäurallaan sprintin olympiakultaa ja parisprintin olympiahopeaa. Hän voitti myös sprintin maailmanmestaruuden ja kaksi parisprintin maailmanmestaruutta sekä kahmi parisprintistä myös MM-hopeaa ja -pronssia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja