Mainos

Venäjän hallituskriisi jatkuu

Venäjä ajautui tänään uuteen poliittiseen kriisiin vain muutama tunti sen jälkeen, kun presidentti Boris Jeltsin oli nimittänyt maalle uuden valtiovarainministerin. Varapääministeri Aleksandr Shohin ilmoitti eroavansa vastalauseena nimitykselle, joka oli hänen mielestään "poliittinen virhe".

Venäjän pääministeri Jevgeni Primakov sanoi pian Shohinin eroilmoituksen jälkeen, ettei se heikennä hallitusta. Primakov luonnehti Shohinin eroa vastuuttomaksi teoksi vaikeana aikana. Jeltsin puolestaan pahoitteli edustajansa välityksellä Shoninin eroa, kertoi uutistoimisto Itar-Tass. Jeltsinin mukaan Shohin on itse vastuussa päätöksestään erota.

Jeltsin nimitti tänään nykyisen valtiovarainministerin Mihail Zadornovin uudelleen virkaansa. Zadornov on liberaalin talousmiehen maineessa, ja hän toimi valtiovarainministerinä myös Viktor Tshernomyrdinin ja Sergei Kirijenkon hallituksissa. Shohin nimitettiin puolestaan hallitukseen viikko sitten vastaamaan finanssipolitiikasta ja suhteista ulkomaisiin lainanantajiin.

Shohinin avustaja sanoi tänään, että Zadornov on valtionvarainministeriksi "täysin epäsopiva", koska hän oli elokuussa mukana tekemässä päätöksiä, jotka ovat johtaneet Venäjän rahoitusjärjestelmän romahdukseen. Avustaja, joka ei halunnut nimeään julki, huomautti, ettei sijoittajilta ja ulkomaisilta luotottajilta voi odottaa luottamusta Venäjän hallitukseen, jos Zadornov on siinä mukana.

Kommunistien hyljeksimä Zadornov, 35, on yksi harvoista uuden hallituksen uudistusmielisistä. Hän tuli valtiovarainministeriksi viime marraskuussa, kun hänen edeltäjänsä Anatoli Tshubais joutui eroamaan talousepäselvyyksien vuoksi. Zadornov sai tuolloin Jabloko-puolueeltaan ankarat moitteet hallitukseen menosta. Hän päätti pysyä hallituksessa ja erota Jablokosta.

Kommunistit ovat ryöpyttäneet Zadornovia ruplan romahduksen ja Venäjän talouskurimuksen vuoksi. Myös Venäjän asevoimissa valtiovarainministeriin ollaan tyytymättömiä. Krasnaja Zvezda -lehti kirjoitti hiljattain, että valtionvarainministeriön harjoittama politiikka ja maksamattomat palkat ovat vieneet armeijan romahduksen partaalle.

Arvostelusta huolimatta Zadornov on seisonut tiukasti uudistuspolitiikkaansa takana.
-Olen aivan varma, että nämä toimet ovat oikeita. Näin vaikeassa tilanteessa ei ole muita keinoja, hän sanoi puolustaessaan budjettipolitiikkaansa duumassa viime kuussa. Zadornov oli jo neuvostoaikana mukana laatimassa kuuluisaa 500 päivää -uudistusohjelmaa, joka koski koko silloista Neuvostoliittoa. Jeltsin nimitti tänään myös nykyiset kauppa-, energia- ja oikeusministerit uudelleen virkaansa.

Talousministeriksi Jeltsin nosti ministeriön kakkosmiehenä aiemmin toimineen Andrei Shapovaljantsin, joka tuli liberaalina pidetyn Jakov Urinsonin tilalle.

Zjuganov asetti ehtoja

Venäjän kommunistien johtaja Gennadi Zjuganov sanoi tänään, että hänen puolueensa tukee pääministeri Jevgeni Primakovin hallitusta vain, jos hallitus hylkää liberaalin ja uudistusmielisen talouspolitiikan.

Zjuganovin mukaan seurauksena on miljoonien ihmisten massaprotesteja, jos liberaalit saavat Venäjällä tahtonsa läpi. Zjuganov palasi eilen Moskovaan Länsi-Euroopasta, missä hän oli kertonut näistä uhkakuvista länsimaiden poliitikoille.
(STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.