Venäjän eliittijoukoilta kovaa kritiikkiä sotilasjohdolle: "He kutsuvat meitä tykinruoaksi" – Shoigu esiintyi "erikoisoperaation" päämajassa

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigu vieraili "erikoisoperaation" komentokeskuksessa samaan aikaan, kun Venäjän tappioista kantautuu yhä lisää uutisia maan kasautuvista tappioista.

Tiistaina Venäjän puolustusministeriö julkaisi videon Shoigusta vierailemassa ”erikoisoperaation” päämajassa.

Paikalla olivat muun muassa hiljattain Venäjän hyökkäyssodan johtoon asetettu komentaja Sergei Surovikin ja yleisesikunnan operatiivinen johtaja, kenraaliluutnantti Sergei Rudskoy.

Shoigu näytösluontoisesti kuunteli alaistensa tilannepäivityksiä ja palkitsi upseereita ja aliupseereita mitaleilla "rohkeudesta ja sankaruudesta".

Shoigun ilmeet eivät videolla olleet kovin iloisia, eikä se ole ihme. Viime päivinä rintamalta on virrannut raportteja Venäjän mittavista tappioista.

Sotilaat: Menetimme 300 sotilasta neljässä päivässä

Esimerkiksi Venäjän eliittijoukoiksi lukeutuvan merijalkaväen 115. prikaatin sotilaat kirjoittivat paikalliskuvernöörilleen Vladivostokiin kirjeen, jossa he syyttivät sotilasjohtoa satojen miesten menetyksestä.

Kirjeen sisältö jaettiin sunnuntaina venäläisten sotabloggaajien Telegram-kanavilla. Siitä ovat uutisoineet muun muassa venäläinen oppositiolehdet Meduza ja Moscow Times, sekä yhdysvaltalainen Forbes.

Sotilaiden mukaan heidän komentajansa ja Venäjän itäisen sotilaspiirin johto pakottivat heidät etenemään Donetskin Pavlivkassa "hyvänkuuloisten raporttien ja palkintojen tähden", vaikka joukot olivat alakynnessä.

– "Hienojen komentajiemme" "huolellisesti" suunnitellun hyökkäyksen tuloksena menetimme neljässä päivässä 300 miestä, jotka kuolivat, haavoittuivat tai katosivat, kirjeessä kirjoitettiin.

– He [komentajat] eivät välitä mistään muusta kuin mahtailusta. He kutsuvat ihmisiä lihaksi [tykinruoaksi].

He syyttivät Venäjän asevoimien pääesikunnan päällikköä Valeri Gerasimovia komentajien suojelusta. Shoigun vierailusta julkaistulla videolla moni sosiaalisessa mediassa kiinnittikin huomiota siihen, ettei Gerasimovia näkynyt paikalla.

Puolustusministeriöltä poikkeuksellinen vastaus

Venäjän sotilasjohto on tiedostanut eliittijoukkojen valitukset.

– Otimme yhteyttä komentajiin. Kyllä, tappioita ja kiivasta taistelua oli, mutta ne ovat kaukana siitä, mitä tässä kuvaillaan, kirjeen vastaanottanut Primorjen piirikunnan kuvernööri Oleg Kozhemyako sanoi.

Maanantaina myös puolustusministeriö poikkeuksellisesti otti kantaa merijalkaväen sotilaiden väitteisiin, vaikka se on vain yksi lukuisista rintamalta kantautuneista väitteistä.

Puolustusministeriön mukaan väitteet merijalkaväen kärsimistä ”suurista, turhista ihmishenkien ja kaluston menetyksistä” eivät pidä paikkaansa, uutistoimisto Reuters kertoo.

Sekä Reuters että ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW) kirjoittavat poikkeuksellisen vastauksen viittaavaan siihen, että Venäjän joukot ovat erittäin kovan paineen alaisena itäisessä Ukrainassa. Niin kovan, että se koki tarpeelliseksi "korjata" taisteluista leviäviä väitteitä.

Yleensä puolustusministeriö ei vaivaannu kommentoimaan siihen kohdistuvaa kritiikkiä.

ISW:n mukaan sotabloggaajien kiihtyvä kritiikki sotilasjohtoa kohtaan vaikuttaa jo laajemmin keskusteluun Venäjällä. Sotabloggaajat ovat väittäneet, että rintamalle lähetettyjen sotilaiden läheiset ovat ottaneet heihin yhteyttä ja raportoivat luhistuvasta rintamasta.

– Puolustusministeriön epäonnistuneet yritykset vastata näihin rakenteellisiin ongelmiin ja niiden juurisyihin todennäköisesti pahentavat näitä sosiaalisia jännitteitä sodan aikana, ISW kirjoittaa.

Katso myös: Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggaajat

Miinojen potkimista ja Kremlin uhmaamista – tällaisia ovat Venäjän sotabloggaajat 4:15

Lue myös:

    Uusimmat