Mainos

Venäjän duuma valmistelee epäluottamuslausetta

Venäjän pääministeri Viktor Tshernomyrdin teki tänään selväksi, että hallitus eroaa, jos se häviää epäluottamuslauseäänestyksessä huomenna. Hän yritti myös viime hetken sopua neuvottelemalla kaikkien parlamenttiryhmien johtajien kanssa pian sen jälkeen, kun parlamentin alahuone eli duuma oli ilmoittanut aloittavansa huomenna epäluottamuslauseen käsittelyn.

-En halua pelotella tai uhkailla ketään. Mutta jos joku nostaa aiheen esille kyseisessä muodossa, hallitus vastaa epäröimättä, hän sanoi televisioidussa puheessaan.
-Taloudellisen kasvun kynnyksellä oleva maa ei tarvitse äänestyksiä ja riitoja, se tarvitsee toimeenpanovallan ja lainsäädäntövallan väliselle vastuulliselle vuoropuhelulle perustuvaa politiikkaa.

Kommunistisen puolueen johtaja Gennadi Zjuganov ilmoitti aiemmin, että parlamentin alahuone eli duuma aloittaa huomenna hallitukselle suunnitellun epäluottamuslauseen käsittelyn. Venäjän lain mukaan presidentin on hajotettava joko hallitus tai alahuone vasta, jos epäluottamuslause hyväksytään kahdesti kolmen kuukauden kuluessa.

Duuma sai viime viikolla hallituksen budjettiesityksen ja torjui sen oitis ensimmäisessä äänestyksessä. Esitys lähetettiin erityiskomission muokattavaksi, mutta tänään Zjuganov sanoi kompromissiyrityksiä järjettömiksi. Kommunistipuolue on duuman suurin ryhmä, ja hallituksen tämänvuotista toimintaa koskevaa epäluottamuslausetta käsitellään sen aloitteesta.

Vastauksena duuman talouskritiikkiin Jeltsin on viime aikoina vihjaillut olevansa valmis alahuoneen hajottamiseen.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.