Mainos

Venäjän BKT supistui alkuvuonna

Alkuvuonna tuotanto Venäjällä laski edelleen huomattavasti. Maan bruttokansantuote supistui tammi-kesäkuussa 5,0 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Tuotannon supistuminen oli Suomen Pankin idäntalouksien viikkokatsauksen mukaan lisäksi nopeampaa toisella neljänneksellä kuin ensimmäisellä neljänneksellä.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä bruttokansantuote supistui 3,0 prosenttia viime vuoden vastaavasta ajasta. Toisella neljänneksellä kokonaistuotanto laski 6,0 prosenttia viime vuoden toisesta neljänneksestä. Viralliset tilastot eivät katsauksen mukaan ilmeisesti rekisteröi kovinkaan hyvin uuden palvelusektorin tuotantoa, joten bruttokansantuote lienee ilmoitettua korkeampi.

Useimpien ennusteiden mukaan Venäjän talous kääntyy kasvuun vasta vuonna 1997. Talouskasvun esteinä ovat loppuvuoden aikana mm. korkeat reaalikorot. Lisäksi Venäjän hallituksen on leikattava budjettialijäämäänsä tuntuvasti, koska korkea korkotaso johtuu ainakin osaksi valtion suuresta lainanotosta.

Venäjän valtion menot olivat vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana 196 000 miljardia ruplaa, noin 38 miljardia dollaria. Tulot olivat samaan aikaan 136 000 miljardia ruplaa, noin 26 miljardia dollaria.

Venäjän pystyi alkuvuonna keräämään 88 prosenttia kaikista budjetoiduista tuloista. Erityisesti verojen kerääminen on tuottanut ongelmia. Vain 60 prosenttia budjetoiduista veroista on saatu kerätyksi.

Työttömyys kasvussa

Tuotannon supistuminen on näkynyt myös työttömyyden kasvussa. Kesäkuussa työttömyysaste oli 8,9 prosenttia. Työttömiä oli kaikkiaan 6,5 miljoonaa. Heistä vain 2,6 miljoonaa henkilöä oli virallisesti rekisteröitynyt työttömäksi. Vuotta aiemmin työttömyysaste oli 7,7 prosenttia.

Kesäkuussa keskipalkka Venäjällä oli 835 000 ruplaa, kun keskipalkka viime vuoden kesäkuussa oli 480 600 ruplaa. Keskipalkka on vuodessa noussut noin 75 prosenttia. Samaan aikaan inflaatio oli noin 50 prosenttia. Tilastoitu keskipalkka on siten noussut selvästi reaalisesti.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.