Mainos

Venäjälle ei kerrottu Yhdysvaltojen hyökkäyssuunnitelmista

Yhdysvallat ei kertonut Venäjän johdolle etukäteen suunnitelmista aloittaa ohjusiskut Irakiin, kertoi presidentti Boris Jeltsinin ulkopoliittinen neuvonantaja Dmitri Rurikov tänään.

-Venäjän johdolle ei ilmoitettu (asiasta), Rurikov sanoi tiedotustilaisuudessa, kun häneltä kysyttiin, oltiinko Venäjään yhteydessä ennen hyökkäystä. Rurikovin mukaan Venäjän hallitus ja ulkoministeriö olivat jo ilmaisseet "riittävän kaunopuheisesti" Venäjän kannan ohjusiskuihin.

Ulkoministeri Jevgeni Primakov varoitti, että iskuilla voi olla tuhoisia seurauksia ja ne voivat johtaa "anarkiaan" maailmanpolitiikassa. Venäjän hallitus puolestaan vaati lopettamaan välittömästi kaikki sotilastoimet Irakia vastaan.

Kohl neuvottelee Natosta

Rurikov kertoi myös, että Irakin kriisi ja Naton laajentumishankkeet ovat keskeisiä neuvottelukysymyksiä liittokansleri Helmut Kohlin tavatessa presidentti Jeltsinin ensi lauantaina.

Kohl keskustelee yksipäiväisen vierailunsa aikana Jeltsinin kanssa yli neljä tuntia, Rurikov sanoi. Tapaaminen pidetään presidentin loma-asunnossa Zavidovossa noin sadan kilometrin päässä Moskovasta. Tapaamisessa on Kohlin ja Jeltsinin lisäksi paikalla vain kaksi tulkkia.

Rurikov sanoi tänään Venäjän pitävän edelleen kiinni kannastaan, jonka mukaan Natoa ei pitäisi laajentaa Itä- ja Keski-Eurooppaan.

Saksan ja Venäjän erilaiset kannat Naton laajentumiseen ja Irakin kriisiin tulivat selväksi Venäjän ulkoministerin Jevgeni Primakovin tavatessa eilen Bonnissa saksalaisen virkaveljensä Klaus Kinkelin. Primakovin ohjelmassa oli torstaina myös tapaaminen Kohlin kanssa.
(STT-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.