Venäjällä suurin sotaharjoitus sitten Neuvostoliiton – Näitä yksityiskohtia muun maailman kannattaa seurata

1:31

Venäjällä alkaa tänään maan suurin sotaharjoitus sitten Neuvostoliiton aikojen. Vostok 2018 -harjoitukseen osallistuu noin 300 000 sotilasta, tuhat ilma-alusta, 36 000 panssaroitua ajoneuvoa.

Video: Venäjän presidentti Vladimir Putin vieraili vuosi sitten järjestetyssä Zapad-harjoituksessa.

– Erityisen kiinnostavaa harjoituksessa on mielestäni se, että siinä on näin erityisen paljon joukkoja. Se on mille tahansa maalle erittäin suuren luokan harjoitus ja haastava tehtävä, majuri ja erikoistutkija Vladimir Panschin Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoo.

Sotatieteiden tohtori Panschin nostaa harjoituksesta esiin muutaman yksityiskohdan, joita varsinkin sotilasmaailmassa seurataan mielenkiinnolla.

– Tietenkin joukkojen käyttö on yksi: miten se tehään ja miten tehokkaasti toimitaan. Venäjä on panostanut viime vuosina taloudellisesti kovasti sotaväkeen. Kiinnostavaa nähdä, miten opit ja panostukset ovat menneet perille.

Panschinin mukaan mittavan luokan harjoituksessa suuri huomio kohdistuu johtamiseen. Hän painottaa kyseessä olevan joukkojen yhteistoiminnan lisäksi erityisen tärkeä harjoitus myös johdon eri tasoilla.

Kiina ja Mongolia mukana

Venäjän itäisissä osissa järjestettävään melipäiväiseen harjoitukseen osallistuvat Venäjän joukkojen lisäksi myös Mongolian ja Kiinan armeijaa.

– Mielestäni se kertoo lähinnä siitä, että kun harjoitellaan siinä Kiinan kupeessa, halutaan todistaa kiinalaisille, ettei harjoitus ole suunnattu esimerkiksi heitä vastaan, Panschin tulkitsee harjoituksen viestiä.

Vostok-harjoitukset ovat Itäisen sotilaspiirin Venäjän kaukoidän ja Siperian suurharjoitukset, joihin osallistuu myös Keskinen sotilaspiiri. Ne järjestetään neljän vuoden välein. Vuotta aiemmin Venäjä järjestää aina Läntisen sotilaspiirin Zapad- eli Länsi-harjoitukset.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja