Asiantuntija Venäjän isoista sotaharjoituksista: "Ikään kuin meidän loppusota"

Venäjä on aloittanut jälleen massiiviset sotaharjoitukset. Asiantuntija vertaa eilen alkaneita harjoituksia puolustusvoimien loppusotaan, joka on suomalaisille varusmiehillekin tuttu. Pitäisikö Venäjän toistuvista sotaharjoituksista olla huolissaan? Asiantuntija vastaa.

Massiiviset sotaharjoitukset jatkuvat lauantaihin asti Ukrainan itärajan tuntumassa. Harjoitukseen osallistuu 12 500 sotilasta ja mukana ovat myös Mustanmeren ja Kaspianmeren laivastot.

Venäjä järjesti ison sotaharjoituksen myös viime kuussa lähellä Baltian ja Ukrainan rajaa. Maanpuolustuskorkeakoulun sotataidon laitoksen everstiluutnantin Pentti Forsströmin mielestä edellinen harjoitus oli niin sanottu yllätysharjoitus ja valmentavaa harjoitusta parhaillaan käynnissä olevaan suurempaan ja suunniteltuun sotaharjoitukseen.

Forsströmin mukaan käynnissä olevat harjoitukset ovat varsin merkittävät. Isot sotaharjoitukset ovat Venäjällä yleistyneet.

– Toistuvuus on tässä ehkä se oleellisin asia. Eteläisessä sotilaspiirissä Kaukasian alueella maanantaina aloitettu harjoitus on toistuva että ne on nyt tänä vuonna siellä vuorossa, sanoo Forsström.

Venäjän ensisijainen tarkoitus on sotaväen kouluttaminen, kuten Suomen Puolustusvoimillakin, mutta väistämättä se lähettää myös maan ulkopuolelle signaalin.

– Venäjä halua näyttää, että sen viime vuosien reformi on ollut tuloksellista ja pystytään järjestämään tällaisia harjoituksia.

– Koulutusmielessä on mielenkiintoista se, että erityinen paino, ainakin lehtitietojen mukaan, on laitettu eri puolustushaarojen yhteistoimintaan ja se on tässä harjoituksessa hyvinkin voimakkaasti esillä.

Forsströmin mukaan Venäjä pyrkii harjoittamaan asevoimia kootusti, sillä harjoitukseen osallistuvat armeijan eri puolustushaarat.

"En olisi huolissani"

Forrströmin mukaan harjoitukset liittyvät myös siihen, että syyskutsunnat ovat alkamassa ja yksi ikäluokka varusmiehiä on kotiutumassa.

– Tavallaan tämä on heille myöskin tälläinen loppusotaharjoitus, niin kuin meillä on tapana sanoa, että liittyy koulutukseen ihan selkeästi.

Kesällä Ukrainan ja Venäjän välit kiristyivät entisestään kun on Venäjä syytti ukrainalaisia siitä, että aseellista maahantunkeutumista olisi ollut Krimin puolella. Forsströmillä ei ole tietoa tarkemmin siitä, millaista kalustoa Venäjällä nyt Krimillä on, mutta aiemmin varustelu on ollut laajaa.

– Sinne on toimitettu koko arsenaalia, että mitään erityistä ei välttämättä voi sanoa, mutta vahvistettu joka tapauksessa asevoimien eri yksiköitä Krimillä kokonaisvaltaisesti.

Pitääkö Venäjän tihentyneistä sotaharjoituksista olla huolissaan?

– En minä nyt huolissaan olisi, koska nämä on tällaisia normaaleita harjoituksia, joita toistuvasti tehdään, enkä minä ainakaan ole nähnyt mitään sellaista indikaatiota, että tätä olisi jollakin tavalla muutettu poliittisen tilanteen takia.

Forsström huomauttaa, että tilanteessa ei sinänsä ole mitään epätavallista ja yllätysharjoituksiakin on ollut Venäjällä jo pitkään.

– Nämähän ovat olleet rutiininomaisia jo usean vuoden. Kyse on ehkä vain ajankohdasta, että mihin Venäjän johto haluaa nyt panostaa ja missä Venäjän suunnissa halutaan harjoitella ja se on ehkä vähän yllätyksellistä, mutta kokonaisuutena tässä ei ole mitään yllätyksellistä. Tällaiset valmiusharjoitukset tulevat varmasti jatkumaan.

Katso aikaisempia uutisvideoita Krimin alueelta:

Krimin tilanne puntarissa –"Ei juuri mistään todisteita" 2:23

Tilanne Krimillä kiristymässä taisteluvalmiuteen 2:09

Krimin valtauksesta kaksi vuotta 1:50


Lue myös:

    Uusimmat