Video näyttää: Tällaisella kalustomäärällä Venäjä harjoittelee itärajallaan – suurinta sitten Neuvostoliiton päivien

Venäjällä alkoi maan historian suurin sotaharjoitus – Tältä näyttää Vostok 2018 3:15

Venäjä on näyttänyt asevoimiensa kuntoa runsaan vuorokauden Kiinan vastaisella rajallaan. Vostok 2018-sotaharjoitukseen osallistuu satoja tuhansia sotilaita.

Puolustusministeri Sergei Shoigun mukaan harjoitukseen osallistuu noin 300 000 venäläissotilasta, 36 000 sotilasajoneuvoa, 1 000 lentoalusta ja 80 sotalaivaa.

Jutussa olevalta videolta voi nähdä, kuinka joukkoja siirretään keskisen ja itäisen sotilaspiirin harjoitusta varten.

Mukana on myös kolmisen tuhatta kiinalaista sotilasta, ajoneuvoja ja helikoptereita.

Venäjä on toistuvasti sanonut, että kymmeniin vuosiin suurin sotaharjoitus on puhtaasti puolustuksellinen, ja siinä testataan uudistettujen asevoimien yhteistoimintaa. Joidenkin asiantuntijoiden mukaan Venäjä valmistautuu suursodan varalle.

Majuri ja erikoistutkija Vladimir Panschin Maanpuolustuskorkeakoulusta sanoi aikaisemmin MTV uutisille, että ensimmäinen huomionarvoinen asia harjoituksessa on joukkojen määrä. Se on majurin mukaan niin logistisesti kuin johtamisen haasteiltaankin iso operaatio.

Saksalainen Deutche Welle valaisee verkkosivuillaan, miksi idässä sotaharjoitukset ovat läntisiä suurempia. Syy on yksinkertainen.

– Sotaharjoitukset idässä ovat aina suurempia, koska Viinin sopimus rajoittaa joukkojen kokoa lännessä, sanoo lehdelle saksalainen Venäjä-asiantuntija Sarah Pagung.

Saksalaisasiantuntijoiden mukaan Kiinan ja Venäjän lähentyminen taloudellisesti sekä sotilaallisesti on painajainen Yhdysvalloille.

Sotilaallisen uhan lisäksi länsimaisesta elämäntavasta on tehty Venäjällä ykkösvihollinen. Kiina voi toki luoda ulkoa tulevan sotilaallisen uhan, mutta se ei ole asiantuntijoiden mukaan sisäpoliittisesti niin merkittävässä roolissa.

Lue myös:

    Uusimmat