Venäjällä suurin sotaharjoitus kymmeniin vuosiin: Sadattuhannet sotilaat ja jättikalusto mittaa voimiaan kasvavien jännitteiden keskellä

Venäjällä paraati ja protesteja 1:59

300 000 ihmistä, joukkoja Aasiasta, maa-, meri- ja ilmavoimien testausta. Tiistaina Venäjä aloittaa sotaharjoitukset, jotka ovat suurimmat lähes neljään vuosikymmeneen. 

Video: Heinäkuussa Venäjä juhlisti laivaston päivää näyttävin menoin.

Neljä päivää kestäviin harjoituksiin on valmistauduttu pitkään. Joukot harjoittelevat Venäjän keski- ja itäosissa, ja niitä tukevat joukot Kiinasta ja Mongoliasta. 

Harjoitukset käynnistyvät suurten jänniteiden keskellä. Naton ja Venäjän välit ovat kiristyneet muun muassa Venäjän Ukrainan-toimien takia, lisäksi Välimeren alueella on eri maiden armeijan kalustoa Syyrian tilanteen vuoksi. 

Kremlin mukaan massiiviset toimet ovat välttämättömiä, sillä sen mukaan Venäjää kohtaan on ilmassa aggressiivista ja epäystävällistä asennetta.

Mittakaava kuin vuonna 1981

Jotain harjoituksen mittakaavasta ja tilanteesta, jossa se käynnistetään, kertoo se, että kokoluokaltaan se on samanlainen kuin vuonna 1981. Silloin Venäjä järjesti valehyökkäyksen Natoa kohtaan. 

Vostok 2018 -harjoitus koostuu 21 yhtymästä. Sillä testataan armeijan suorituskykyä sekä taisteluvalmiutta maalla, ilmassa ja merellä. 

300 000 ihmisen lisäksi siihen osallistuu tuhat ilma-alusta, kuten lentokoneita, helikoptereita ja droneja, 36 000 panssaroitua ajoneuvoa* sekä kymmeniä laivoja. 

Vostok-harjoitukset ovat Itäisen sotilaspiirin Venäjän kaukoidän ja Siperian suurharjoitukset, joihin osallistuu myös Keskinen sotilaspiiri. Ne järjestetään neljän vuoden välein.

Vuotta aiemmin Venäjä järjestää aina Läntisen sotilaspiirin Zapad- eli Länsi-harjoitukset, jollaiset olivat myös vuoden 1981 suurharjoitukset. 

Lähteet: Reuters, Tass, Independent

Korjaus 10.9. klo 11.35: Korjattu 36 000 panssarivaunua panssaroiduiksi ajoneuvoiksi

Lue myös:

    Uusimmat