Venäjällä käynnistyi "karmea näytelmä, jossa kansaa nöyryytetään"

Venäjän vaalitulos ennalta selvä – millainen Putinin seuraavasta kaudesta tulee? 10:29
Venäjän vaalitulos ennalta selvä – millainen Putinin seuraavasta kaudesta tulee?

Venäjän näytösluonteiset presidentinvaalit käynnistyivät perjantaina ja päättyvät sunnuntaina. Käytännössä Vladimir Putinin voittoa pidetään täysin varmana.

Huomenta Suomen vieraana ollut ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja, SDP:n kansanedustaja Kimmo Kiljunen ei puhuisi vaaleista, vaan "traagisesta poliittisesta näytelmästä, jossa Venäjän kansaa nöyryytetään".

KIljusen mielestä traagisuutta korostaa se, että keskeinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi kuoli juuri vaalien alla poliittisena vankina vankilaolosuhteissa. 

– Ja muutenkin oppositio tuntuu olevan maanpaossa vankiloissa tai pahimmillaan juuri maan alla. Karmea näytelmä, jossa Venäjän kansaa nöyryytetään.

Venäjän presidentinvaaleista oli Kiljusen kanssa keskustelemassa myös Puolustusvoimien entinen komentaja, kokoomuksen kansanedustaja Jarmo Lindberg. Hän kutsuisi vaaleja ohjatuiksi vaaleiksi.

– Näinhän se on, että tämä tapahtuma menee koreografian mukaisesti.

Protesteja suunniteltu sunnuntaille

Putinia vastustavat äänestäjät ovat riippumattoman oppositiomedia Meduzan mukaan menossa äänestämään ja protestoimaan sunnuntaina kello 12.

– On kiintoisaa nähdä kuinka laajasti se onnistuu Venäjän sisällä, Kiljunen sanoi.

Kiljusen mukaan samanlaista protestia oltaisiin sunnuntaina järjestelemässä myös Venäjän Suomen-suurlähetystöön Helsingin Tehtaankadulle.

Venäjän viranomaisten on hankala estää tämän kaltaisia protesteja, koska äänestysaika on silloin käynnissä.

– Siinä sitten näkyy, kuinka laajasti Julia Navalnajan ja Navalnyin oma viesti on mennyt ylipäätään Venäjän oppositioon, Kiljunen sanoi. 

– Tämä olisi tapa protestoida ja äänestää mitä tahansa muuta ehdokasta tai vetää viiva kaikkien yli, hän jatkoi.

Kuinka Venäjällä nyt käytävät presidentinvaalit eroavat edellisistä vaaleista, entä mitä niiden jälkeen tapahtuu? Se selviää haastattelusta jutun alusta.

Lue myös:

    Uusimmat