Mainos

Venäjällä isketään jatkossa ulkomaalaisiin

Moskovan eilinen terrori-isku lentokentälle nostaa taas Pohjois-Kaukasian, erityisesti Tšetšenian tilanteen maailman uutisotsikoihin. Tähän terroristit myös pyrkivät: iskemällä venäläisten lisäksi ulkomaalaisiin saadaan enemmän huomiota. Suomalaistutkija uskoo iskujen jatkuvan Venäjällä - nyt ulkomaalaisia kohtaan

- Eilinen isku tapahtui kansainvälisellä lentokentällä, mikä on uusi aspekti tähän pohjoiskaukasialaiseen terroriin. Nyt uhreina oli myös ulkomaalaisia, mikä nostaa taas esiin kysymyksen, mitä Venäjä aikoo tehdä Pohjois-Kaukasian ongelmalleen. Tätähän terroristit haluavat, mahdollisimman laajan huomion, sanoo Venäjään erikoistunut tutkija Hanna Smith Aleksanteri-instituutista.

Smithin arvelun mukaan esimerkiksi EU ja Yhdysvallat eivät kuitenkaan nosta asiaa julkisesti esille.

- Pohjois-Kaukasian, erityisesti Tšetšenian tilanteesta puhutaan ehkä aluksi neljän seinän sisällä, koska sota terrorismia vastaan on arka asia erityisesti Isolle-Britannialle ja Yhdysvalloille. Länsimaissahan on myös ymmärrystä tälle "kova kovaa vastaan" -linjalle, Smith kertoo.

Smithin mukaan Venäjän presidentti Dmitri Medvedev ja pääministeri Vladimir Putin eivät missään nimessä halua muiden maiden puuttuvan Pohjois-Kaukasian tilanteeseen.

Smith uskoo iskujen jatkuvan ja kohdistuvan jatkossa juuri ulkomaalaisiin huomioarvon takia.

- Venäläiset voivat rakentaa linnaketta ja tehdä siitä mahdollisimman vahvan, mutta mitä enemmän linnaketta rakennetaan, sitä turvattomammaksi se tulee, koska se ruokkii halua kostaa ja näyttää. Venäjä yrittää laittaa Pohjois-Kaukasian kuriin, mutta se ei onnistu, kun ihmisiin ei keskitytä.

- Tšetšeenit ovat katkeria, köyhiä ja epätoivoisia, ja kun elämässä ei ole enää muuta, itsemurhaiskulla pystyy tekemään vielä jotain, mistä hyötyä muille ja itsellekin. Islamilaisen näkökulman mukaan itsemurhaiskijä pääsee vielä paratiisiin, sekin täyttää ihmisen tyhjyyden, Venäjään erikoistunut tutkija Hanna Smith muistuttaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.