Mainos

Venäjä vakuuttaa Irakin myöntyneen tarkastuksiin

Irakin presidentti Saddam Hussein on myöntynyt päästämään asetarkastajia kahdeksaan aiemmin kieltämäänsä kohteeseen, ilmoitti Venäjän presidentin Boris Jeltsinin lehdistöedustaja Sergei Jastrzhembski tänään.

Irak kiisti uutistoimisto Interfaxin eilen välittämän uutisen sanoen, ettei asetarkastusten suhteen ole tehty mitään myönnytyksiä. Jastrzhembski sanoi kuitenkin tänään, että uutinen on "ehdottomasti aito".

Kun lehdistöedustajalta tiedusteltiin syytä Venäjän ja Irakin keskenään ristiriitaiseen uutisointiin asiasta, vastasi Jastrzhembski, ettei Venäjä "tee lausuntojensa suhteen yhteistyötä Irakin viranomaisten kanssa". Jastrzhembskin mukaan maiden väliset neuvottelut Irakin ja YK:n välisen kriisin ratkaisemiseksi jatkuvat edelleen ja ovat hengeltään myönteisiä.

Venäjän parlamentin alahuone eli duuma tuomitsi tänä iltana suunnitellut sotatoimet Irakia vastaan. Duuma vaati myös Venäjää kumoamaan Irakin vastaiset talouspakotteet, jos Yhdysvallat toteuttaa uhkauksensa iskeä Irakiin. Duuma hyväksyi päätöksen pakotteiden purkamisesta äänin 289-14, mutta se ei silti sido Venäjän hallituksen käsiä.

Kiina vastustaa hyökkäystä

Kiina vastustaa Irakia vastaan suunnattua aseellista iskua, mutta kehottaa Irakia suostumaan YK:n ehtoihin, Kiinan ulkoministeriön edustaja Zhu Bangzao sanoi tiistaina Uusi Kiina -uutistoimiston mukaan.

Venäjän varaulkoministerin Grigori Karasinin oli määrä matkustaa tiistaina Kiinaan, jossa hän keskustelee mm. Irakin kysymyksestä, kertoi Venäjän Pekingin lähetystön edustaja. Viisipäiväisellä vierailullaan Karasin tapaa mm. Kiinan ulkoministerin Qian Qichenin. Myös Venäjä vastustaa asevoiman käyttämistä Irakin taivuttamiseksi. Kiina ja Venäjä ovat molemmat YK:n turvallisuusneuvoston pysyviä jäseniä.

Turvallisuusneuvoston viidestä pysyväisjäsenestä Ranska on ilmoittanut, ettei se kannata varauksetta aseellista iskua. Britannia sen sijaan tukee Yhdysvaltojen tiukkaa politiikkaa. Keskiviikkona Yhdysvaltoihin vierailulle matkustava Britannian pääministeri Tony Blair sanoi matkansa aattona, että mahdollisella sotilasiskulla on hänen täysi tukensa.
(STT-Reuters-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.