Mainos

Venäjä vaatii Kosovo-neuvottelujen jatkamista

Kosovo-kysymyksestä neuvottelevalle troikalle asetettu määräaika umpeutuu huomenna. Maakunnan albaanit ovat vedonneet länsimaihin saadakseen tukea itsenäisyyspyrkimyksilleen.

Venäjän mukaan viralliset takarajat Kosovo-neuvotteluissa vain haittaavat asioiden edistämistä. Maan ulkoministerin Sergei Lavrovin mielestä huomiseksi asetettu takaraja ei ole sitova.

Kansainvälisen troikan välittämät neuvottelut maakunnan tulevaisuudesta päättyvät virallisesti huomenna. Neuvotteluja Kosovon tulevaisuudesta on vetänyt EU:n, Venäjän sekä Yhdysvaltain muodostama troikka.

Maakunnan itsenäisyyttä ajavat albaanit ovat tänään vedonneet länsimaihin saadakseen tukea hankkeelleen. Vetoomuksessa sitoudutaan lännen tukemaan Kosovon valvottuun itsenäisyyteen, johon kuuluisi serbivähemmistön itsehallinto. Venäjä on toistaiseksi estänyt suunnitelman hyväksymisen YK:n turvallisuusneuvostossa.

Vetoomuksessaan albaanijohtajat sanoivat myös tekevänsä kaikkensa väkivallan välttämiseksi.

EU pohtii tilannetta hajanaisena

EU:n, Venäjän ja Yhdysvaltain johdolla käytyjen neuvottelujen on jo todettu päättyneen tuloksettomina. Näin ollen Kosovon odotetaan julistautuvan yksipuolisesti itsenäiseksi, todennäköisesti joskus ensi vuoden alkupuolella.

Yhdysvallat ja suurin osa EU:n jäsenmaista tukee Kosovon itsenäistymistä. Neljä tai viisi EU-maata, erityisesti Kreikka ja Kypros, suhtautuvat asiaan epäilevämmin, koska ne pelkäävät tällaisen ennakkotapauksen aiheuttavan ongelmia omalla maaperällä.

EU:n ulkoministerit saavat Kosovon tilanteen pöydälleen Brysselissä huomenna, kun EU-lähettiläs Wolfgang Ischinger selostaa heille tilannetta. Perjantain huippukokouksessa EU-johtajat puolestaan joutunevat lopullisesti toteamaan, ettei neuvotteluratkaisua Serbian ja Kosovon albaanien välille voida saavuttaa.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.