Venäjä uhkasi jäädyttää turvallisuusyhteistyön Britannian kanssa

Kiista sai alkunsa kun Britannia ilmoitti maanantaina neljän venäläisdiplomaatin karkotuksesta. Karkotukseen päädyttiin, koska Venäjä ei ollut luovuttanut Aleksander Litvinenkon murhasta epäiltyä.

Venäjän ja Britannian välinen diplomaattinen kädenvääntö sai jatkoa, kun Venäjä sanoi kiistan tekevän maiden välisen turvallisuusyhteistyön jopa mahdottomaksi.

Venäjän apulaisulkoministeri Aleksandr Grushko sanoi luvassa olevan toimenpiteitä, joista Britannian viranomaisille tullaan ilmoittamaan pikapuoliin. Ministeri vihjasi kuitenkin, ettei Venäjä aio vuorostaan karkottaa brittidiplomaatteja, kuten monet olivat arvelleet.

-Tulemme ottamaan huomioon tavallisten kansalaisten edun. Emme halua heidän kärsivän Britannian poliittisista teoista, Grushko sanoi.

Grushkon mukaan Britannia yrittää rankaista Venäjää siitä, että se noudattaa omaa perustuslakiaan. Britannia ilmoitti maanantaina karkottavansa neljä venäläisdiplomaattia vastalauseena Venäjän päätökselle olla luovuttamatta Aleksandr Litvinenkon murhasta epäiltyä Andrei Lugovoita oikeuden eteen Britanniaan.

Venäjä on vedonnut perustuslakiinsa, joka kieltää maan kansalaisten luovuttamisen muihin maihin.

Venäjäkin vaatii luovutuksia

Venäjän hallitus on tuominnut diplomaattien karkotuksen moraalittomana ja provokatiivisena tekona, "jolla on vakavat seuraukset maiden suhteille". Venäjä on muistuttanut, että Britannia on omalta osaltaan kieltäytynyt luovuttamasta mm. liikemies Boris Berezovskia ja tshetsheeniseparatisti Ahmed Zakajevia Venäjälle.

-Venäjä on vaatinut kaikkiaan 21 kansalaisensa luovuttamista (Britannialta). Ketään ei ole luovutettu. Jos Venäjä olisi käyttäytynyt silloin niin kuin Britannia käyttäytyy nyt, Britannian Venäjän-suurlähetystössä olisi 80 diplomaattia vähemmän, Grushko piikitteli.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ei ole toistaiseksi kommentoinut Britannian toimia julkisuudessa.

Sijoittajat pelkäävät bisneksen kärsivän

Litvinenkon murhatutkimuksista kipinän ottanut kiista on leimahtanut ilmiliekkeihin aikana, jolloin Britannian ja Venäjän välinen kauppa käy kuumempana kuin koskaan. Britannia oli viime vuonna suurin yksittäinen ulkomainen sijoittaja Venäjällä. Brittiyrityksillä on laajoja sijoituksia erityisesti Venäjän mittavalla energiasektorilla.

Kiistalla ei ainakaan tiistaina ollut vaikutusta Venäjän pörssikursseihin.

-Markkinoista on tullut kasvavissa määrin immuuneja tämän kaltaisille diplomaattisille kahnauksille, venäläisen Renaissance Capital -sijoituspankin päästrategisti Roland Nash arvioi.

Myös Britannian Venäjän-suurlähettiläs Anthony Brenton vakuutti, etteivät tapahtumat heijastu maiden välisiin taloussuhteisiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat