Mainos

Venäjä uhkaa Tshetsheniaa voimatoimilla

Uuden sodan uhka on kasvanut Tshetsheniassa, koska perjantaina siepattua venäläistä kenraalia, Gennadi Shpigunia ei ole löydetty. Venäjän sisäministerin Sergei Stepashinin mukaan Venäjä on valmis voimatoimiin Tshetsheniaa vastaan, kuten lento- ja rautatieyhteyksien katkaisemiseen.

Aseistettu mies sieppasi Shpigunin Tshetshenian pääkaupungin Groznyin lentokentällä.
-Jos tshetsheenit syyllistyvät uusiin terroritekoihin tai vakaviin rikoksiin, tshetshenialaisten rosvojoukkojen piilopaikat ja tukikohdat tuhotaan, sanoi Stepashin.

Venäjän presidentti Boris Jeltsin tavannee turvallisuusneuvostonsa jäsenet huomenna. Neuvoston hätäkokousta on jouduttu siirtämään sairastumisten vuoksi. Neuvoston on määrä löytää keino siepatun Shpigunin vapauttamiseen. Aseellinen hyökkäys Tshetsheniaan saattaisi aiheuttaa kostonhalua Tshetsheniassa, ja vapautusoperaatiosta voisi myöskin seurata uusia sieppauksia. Taloudelliset pakotteet myös haittaisivat 60 000 Tshetsheniassa asuvaa venäläistä.

Tshetshenian presidentti Aslan Mashadov uskoi Shpigunin pian löytyvän, mutta varoitti Venäjää aseellisesta väliintulosta. Varotoimenpiteenä Venäjä evakuoi loputkin edustajansa Tshetsheniasta viime sunnuntaina. Venäjän mukaan Tshetshenia on osa Venäjää, mutta se ei harjoita vallankäyttöä siellä.

Tshetshenian oppositiojohtaja Shamil Basajev, jota Venäjän sisäministeri Stepashin syyttää osallisuudesta sieppaukseen, kehottaa sieppaajia palauttamaan Shpigunin tshetsheenivanhimpien neuvostolle, eikä venäläisille viranomaisille. Tshetsheenivanhimpien neuvosto haluaa kuulustella Shpigunia osuudesta vuosien 1994-1996 sotaan, kertoi uutistoimisto Itar-Tass.
(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.