Venäjä-tutkija: Ei ihme, että suhtautuminen Putiniin on muuttunut

MTV Uutisten kyselyssä lähes 70 prosenttia vastaajista uskoi, että Ukrainan kriisi uhkaa Euroopan rauhaa, ja suuri syy tähän ovat olleet Venäjän presidentin Vladimir Putinin lausunnot. Kyselyn tulos ei yllättänyt Alekstanteri-instituutin tutkija Hanna Smithiä.

– Ei ihme, että Putiniin suhtaudutaan eri tavalla. Kremlissä on hyvin erilainen Putin kuin mihin ollaan totuttu. Ja se tietenkin herättää hyvin paljon kysymyksiä ja ehkä myös huolestumista, Smith kertoi MTV Uutisten ensimmäisessä Uutislive-nettilähetyksessä.

"Kokonaiskuvassa kyse on Neuvostoliiton hajoamisen jälkitsunamista."

Putinin esiintyminen viime tiistain lehdistötilaisuudessaan nostatti myös kulmakarvoja. Moni odotti häneltä Ukrainaa kohtaan samanlaista katupoikamaista käytöstä kuin Georgiaa kohtaan vuonna 2008, mutta Putin suhtautuikin tilanteeseen yllättävän kylmästi.

– On jo aiemmin huomattu, että Putinilla on ollut monet kasvot. Nyt voitaisiin nähdä, ettei kasvoja ole enää yhtä monta. Konservatiivinen ja kylmä lähestymistapa on ollut jo pitkään Putinin monessa puheessa, Smith muistuttaa.

Smithin mukaan on selvää, että Ukrainan kriisi vaikuttaa globaaliin turvallisuuskeskusteluun, vaikka Nato-spekulaatioiden kipinät eivät ole vielä räiskyneet liekeiksi Suomessa.

– Venäjä on tuonut suurvaltapolitiikkaan takaisin mahtipontisen lähestymistavan, vaikka sen ajateltiin kadonneen. Siksi kokonaiskuvaa on arvioitava uudelleen, Smith jatkaa.

Kylmän sodan paluu?

Kyse ei ole kuitenkaan Smithin mukaan kylmän sodan paluusta neljännesvuosisadan tauolta.

– Kun suurvaltojen valtiomuodot eivät ole täysin samanlaiset, tulee pienistä asioista helposti isoja. Silloin tulee vastakkainasettelua ja diplomaattisen ilmapiirin jäätymistä, voidaan puhua kylmistä suhteista, jos ei ihan kylmästä sodasta.

Smithin mukaan Neuvostoliiton historialla on silti merkittävä rooli nykyisessä tilanteessa.

– Kokonaiskuvassa kyse on Neuvostoliiton hajoamisen jälkitsunamista. Nyt nähdään, kuinka kova pala se on niille, jotka näkivät suurvalta-ajan ja kasvoivat Neuvostoliitossa.

Smith uskoo, että muutos nykyaikaisempaan yhteiskuntaan on mahdollista myös Venäjällä, mutta ei todennäköisesti Putinin valtakaudella.

– Putinia kun katsoo, hän on menettänyt sen ajatuksen itsestään, että Venäjä voisi muuttua. Jos Venäjän johdossa ei ole tahtoa muuttua, se tulee kestämään vähän aikaa, Smith päättää.

Lue myös:

    Uusimmat