Zelenskyi erottaa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan – MTV seurasi sotaa

Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen 0:49
Satelliittikuvat paljastavat Ukrainan vastahyökkäyksen seuraavan haasteen

MTV Uutiset seurasi tässä artikkelissa Venäjän hyökkäyssodan vaikutuksia Ukrainassa ja muualla maailmassa sunnuntaina 3. syyskuuta 2023.

22.34: Zelenskyi erottaa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoo erottavansa puolustusministeri Oleksi Reznikovin virastaan. Uudeksi puolustusministeriksi hän esittää ukrainalaispoliitikko Rustem Umerovia.

Lisäys klo 22.44: Zelenskyi kertoo asiasta muun muassa Telegram-tilillään. Zelenskyi sanoo odottavansa, että maan parlamentti tukee hänen esitystään Umerovin nimityksestä.

21.11: Kurskin alueen kuvernööri: Rakennus liekeissä Ukrainan drone-iskun jäljiltä

Venäjällä sijaitsevan Kurskin alueen kuvernöörin mukaan Ukraina on tehnyt drone-iskun. Kuvernööri Roman Starovoitin mukaan Kurtšatovin kaupungissa sijaitseva rakennus on liekeissä. Starovoitin mukaan rakennus ei ole asuinkäytössä.

Starovoit kertoo Telegram-vistisovelluksessa, että iskusta ei ole aiheutunut uhreja ja turvallisuusjoukot ovat paikalla.  

17.42: Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksestä luoda ruokakriisi

Ukraina syyttää Venäjää pyrkimyksistä luoda ruokakriisi. Ukraina esitti syytöksen sen jälkeen, kun Venäjä oli hyökännyt satamainfrastruktuuria vastaan Odessan alueella. Asiasta uutisoi uutiskanava CNN. Ukrainan viranomaislähteiden mukaan ainakin kaksi ihmistä loukkaantui iskuissa.

– Venäjän terroristit jatkavat hyökkäyksiä satamainfrastruktuuria vastaan pyrkiessään luomaan maailmaan ruokakriisin ja nälänhädän, syyttää Ukrainan presidentin kansliapäällikkö Andriy Yermak Telegram-vistipalvelussa.

Yermakin mukaan Ukrainan ja sen liittolaisten tärkein tehtävä on estää Venäjän aseteollisuutta tuottamasta aseita, joilla hyökätään Ukrainaa vastaan. 

Yermak toteaa, että Venäjän aseteollisuus ei kykene toimimaan ilman ulkomaisia komponentteja.

14.26:Lähteet: Venäläisjoukot vetäytyvät alueella, jossa Ukraina väittää murtaneensa puolustuslinjan

Ukraina on jatkanut vastahyökkäystään Länsi-Zaporizhzhjan alueella, kertoo yhdysvaltalainen ajatushautomo Institute for the Study of War (ISW).

Venäjä-mielisten sotakommentaattoreiden mukaan venäläisjoukot ovat vetäytyneet asemista, joita he pitivät vielä hallussaan Robotynen kylän eteläreunalla, ISW kirjoittaa. Ukraina on väittänyt vallanneensa Robotynen kylän kokonaisuudessaan. ISW:n mukaan asiasta ovat kertoneet useat venäläiset sotaa seuraavat bloggaajat.

Lauantaina brittilehti Guardian julkaisi haastattelun, jossa ukrainalaiskenraali Oleksander Tarnavskiy toisti ukrainalaisväitteen, jonka mukaan maan joukot ovat murtaneet Venäjän ensimmäisen puolustuslinjan.

Tarkkaa puolustuslinjan murtopaikkaa ja -aikaa ei kerrottu, mutta vahvistetut sotatapahtumat ja Tarnavskiyn lausunnot viittaavat siihen, että kyse on nimenomaan Robotynen alueen puolustuslinjasta.

14.11: Ukraina:Venäjä teki drone-iskun siviiliteollisuuskohteisiin Tonavan alueella

Ukraina sanoo Venäjän hyökänneen drooneilla siviiliteollisuuskohteisiin Ukrainan lounaisnurkassa Tonavan alueella, lähellä Romanian kanssa jaettua rajaa.

Ukrainan syyttäjänviraston Telegram-viestin mukaan kaksi ihmistä haavoittui iskussa ja heidät vietiin sairaalaan.

Myös Venäjä sanoi iskeneensä yön aikana droonein Tonavan rannalla sijaitsevaan Reinin satamakaupunkiin. Joen vastaranta kuuluu Romanialle, joka kuuluu sotilasliitto Natoon.

Venäjän asevoimat sanoi tehneensä drooni-iskun Ukrainan asevoimien sotatarvikkeiden toimittamiseen käytettävän polttoaineen varastotiloihin.

11.52: Ukraina: Venäjä menetti päivässä 600 sotilasta ja 5 taistelupanssarivaunua

Ukraina väittää Venäjän menettäneen arviolta 600 sotilasta viimeisen vuorokauden aikana.

Venäjän päiväkohtaisiksi kalustotappioiksi Ukraina listaa muun muassa viisi taistelupanssarivaunua, 12 panssariajoneuvoa ja 22 tykkiä.

Lukuja ei ole vahvistettu, eikä Venäjä ole juuri tappioitaan kommentoinut. Myös Ukraina julkaisee tietoja omista menetyksistään harvakseltaan.

Sotilasasiantuntijoiden, ajatushautomoiden ja länsiarvioiden laskelmat Venäjän kärsimistä miehistötappioista ovat pitkin sotaa olleet pääosin samansuuntaisia kuin Ukrainan luvut.

Jos julkaisu ei näy, voit katsoa sen täältä

11.13: Brittitiedustelu: Venäjä yrittää rekrytoida naapurimaiden kansalaisia

Venäjä on ainakin kesäkuun lopulta alkaen yrittänyt rekrytoida naapurimaidensa kansalaisia taistelemaan Ukrainassa, arvioi Britannian puolustusministeriö tiedustelukatsauksessaan viestipalvelu X:ssä (entinen Twitter).

Tiedustelun mukaan ainakin Armeniassa ja Kazakstanissa on havaittu verkkoilmoituksia, joissa luvataan yli 5  000 dollarin alkumaksu sekä lähes 2  000 dollarin palkka.

Venäjä on brittitiedustelun mukaan yrittänyt saada myös Keski-Aasiasta tulleita maahanmuuttajia taistelemaan Ukrainassa ainakin toukokuusta lähtien.

Venäjä haluaa todennäköisesti välttää omien kansalaistensa mobilisoimista ennen ensi vuoden presidentinvaaleja, brittitiedustelu arvioi.

(STT)

8.51: Ukraina sanoo tuhonneensa 22 Venäjän droonia yön aikana

Ukrainan ilmavoimat sanoo tuhonneensa yön aikana 22 venäläistä droonia maan eteläosassa Odessan alueella.

Ilmavoimat kirjoittaa Telegramissa, että Venäjä laukaisi yhteensä 25 lennokkia. Ilmavoimien mukaan lennokit olivat iranilaisvalmisteisia Shahed-lennokkeja.

Venäjä on lisännyt hyökkäyksiä Ukrainan eteläosiin sen jälkeen, kun Mustanmeren viljanvientisopimus raukesi heinäkuussa. Hyökkäyksiä on tehty erityisesti Odessan ja Mykolajivin satama-alueille, joissa sijaitsee viljan kuljettamiselle tärkeää infrastruktuuria.

(STT)

8.06: Liikenne Krimin sillalla keskeytettiin hetkeksi varhain sunnuntaina

Asiasta kertoi uutistoimisto Reutersin mukaan sillan venäläinen operaattori viestisovellus Telegramissa.

Keskeytyksen syytä ei ole kerrottu. Krimin silta on ollut viime kuukausina lisääntyneiden hyökkäysten kohteena

Venäjä miehitti Krimin laittomasti Ukrainalta vuonna 2014.

6.14: Zelenskyi: Kaksi viljalaivaa kulkenut väliaikaisen viljakäytävän läpi Mustallamerellä

Ukrainan presidentti Volodymyr Zelenskyi kertoi lauantaina kahden viljalaivan kulkeneen Mustanmeren väliaikaisen viljakäytävän kautta. 

Viljakäytävä perusettiin sen jälkeen, kun Venäjä vetäytyi heinäkuussa YK:n tukemasta viljanvientisopimuksesta. 

– Kaksi laivaa on onnistuneesti kulkenut väliaikaisen "viljakäytävämme" läpi, Zelenskyi kertoi viestipalvelu X:ssä. 

Jos viesti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Zelenskyi ei paljastanut tarkempia tietoja aluksista tai kertonut, milloin ne olivat saaneet kulkunsa päätökseen. Perjantaina virkamiehet kertoivat kahden aluksen kulkeneen käytävän läpi, joten tähän mennessä käytävää on käyttänyt jo neljä alusta.

Asiasta kertoo uutistoimisto Reuters.

22.23: Ukrainalaiskenraali Guardianille: Venäjän pääpuolustuslinja murrettu Zaporizhzhjan alueella

Ukrainalaiskenraali kertoo Guardianille, että Ukrainan joukot ovat murtaneet Venäjän pääpuolustuslinjan Zaporizhzhjan alueella.

Kenraali Oleksandr Tarnavskiy uskoo Ukrainan saavuttavan nyt nopeammin aluevaltauksia, kun joukot pääsevät iskemään heikommin puolustettuun, toiseen puolustuslinjaan.

Kenraalin mukaan Venäjä oli käyttänyt 60 prosenttia ajastaan ja resursseistaan ensimmäisen pääpuolustuslinjan rakentamiseen. Toisen ja kolmannen puolustuslinjan rakentamiseen on hänen mukaansa kumpaankin käytetty vain 20 prosenttia resursseista. 

Hänen mukaansa tämä johtuu siitä, että Venäjä ei uskonut Ukrainan läpimurtoon ensimmäisestä puolustuslinjasta.

20.08: Brittilehti: Venäjän propagandaelokuva Ukrainan sodasta ei kiinnosta venäläiskatsojia

Venäjällä tuotettu propagandaelokuva maan sodasta Ukrainassa on osoittautunut elokuvateattereissa flopiksi, kertoo brittilehti Observer.

200 miljoonan ruplan budjetilla tuotettu The Witness on lehden mukaan tuottanut kahden ensimmäisen viikon aikana alle 14 miljoonaa ruplaa eli alle 135 000 euroa.

Elokuvan päähenkilö on fiktiivinen belgialaisviulisti, joka saapuu Kiovaan helmikuussa 2022 vähän ennen Venäjän hyökkäystä, Observer kertoo. Elokuvan kuvauksen mukaan päähenkilö joutuu todistamaan "ukrainalaisnationalistien epäinhimillisiä rikoksia ja verisiä provokaatioita".

Elokuva marssittaa Observerin mukaan valkokankaalle lukuisia valheita, joilla Kreml on perustellut hyökkäystä Ukrainaan. Elokuvassa muun muassa nähdään ukrainalaissotilaita vannomassa uskollisuuttaan Adolf Hitlerille sekä ukrainalaiskomentaja kanniskelemassa Hitlerin Mein Kampf -teosta. Presidentti Vladimir Putin väitti aikanaan suurhyökkäyksen alkaessa, että Ukraina täytyy "denatsifioida".

Yhdysvaltalaisen Time-lehden mukaan eräässä kohtauksessa päähenkilön lapsi ihmettelee, eikö Ukraina olekaan Venäjää.

Lue lisää lauantain tapahtumista täältä.

 

Lue myös:

    Uusimmat