Mainos

Venäjä saa jälleen Tacis-apua EU:lta

Euroopan unioni vapautti Venäjän jäädytyt Tacis-avustukset, kun jäsenmaiden ulkoministerit käsittelivät EU:n ja Venäjän suhteita eilen Brysselissä. Päätös seurasi Feiran huippukokousta, jossa EU-maiden johtajat ilmoittivat pyrkivänsä rakentamaan vahvan kumppanuuden presidentti Vladimir Putinin johtaman Venäjän kanssa. Tacis on EU:n yhteistyöohjelma, joka välittää taloudellista ja teknistä apua Venäjälle ja muille entisen Neuvostoliiton maille.

Kreml

Ministerit sopivat samalla, että keväällä Tshetshenian sodan takia pidätettyjä Tacis-avustuksia tarkastellaan uudelleen. Helsingin huippukokouksen päätösten pohjalta maaliskuussa vahvistettiin, että uusia ohjelmia Venäjän kanssa ei aloiteta.

Päätelmissään ulkoministerit huomauttavat, että unioni on edelleen huolestunut Tshetsheniasta ja että EU tulee nostamaan kysymyksen esille vuoropuhelussaan Venäjän kanssa. Lisäksi Venäjää muistutetaan sen tekemistä sitoumuksista. Nämä koskevat erityisesti riippumattoman selvityksen laatimista ihmisoikeusloukkauksista sekä humanitaarisen avun perillemenon takaamisesta Tshetsheniaan. Lisäksi vaadittiin, että Etyjin tarkkailijoiden on nopeasti voitava palata esteettä alueelle.

Sasi: Pakotteista on ollut apua

Kimmo Sasi

Eurooppaministeri Kimmo Sasi arvioi, että Venäjää vastaan Helsingissä joulukuussa nostetut toimet eivät jääneet tuloksettomiksi. Sasin mukaan Venäjä on ollut valmiimpi keskustelemaan EU:n kanssa ja myöntänyt samalla Tshetshenian ongelmat.
-Sanktioista oli apua, Sasi sanoi Brysselissä.
-Venäjä on suhtautunut viime aikoina rakentavammin unionin ehdotuksiin, mitä tulee Tshetsheniaan. Sasin käsityksen mukaan alueella on todettu ihmisoikeusloukkauksia. Sasi ei osannut kuitenkaan sanoa, onko kukaan joutunut oikeuden edessä vastuuseen teoistaan.

Tänä vuonna Venäjältä jäädytetyt Tacis-varat ovat noin 58 miljoonaa euroa eli noin 345 miljoonaa markkaa. Koko rahoitus vuosille 2000-2006 on noin 600-700 miljoonaa euroa. Avun normalisointi ei teknisistä syistä toteudu heti täysimääräisesti.

Feiran huippukokouksessa kesäkuussa unioni ilmaisi tukensa presidentti Putinille ja maan hallitukselle Venäjän uudistusten toteuttamiseksi. EU katsoi, että terveellä pohjalla oleva kumppanuus edellyttää avointa ja luottamuksellista vuoropuhelua Venäjän kanssa.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.