Mainos

Venäjä puolustaa homolakia – Obama toivoo homo-urheilijoille olympiamenestystä

Venäjän päättäjät eivät säiky kritiikkiä, jonka uusi laki “homopropagandasta” on herättänyt.

Ihmisoikeusjärjestöt ja muiden muassa Yhdysvaltain presidentti Barack Obama ovat tuominneet kesäkuussa hyväksytyn lain, joka koskee myös maassa vierailevia ulkomaalaisia.

Jyrkimmissä kannanotoissa on vaadittu jopa Sotshin 2014 talviolympialaisten boikottia. Kansainvälinen olympiakomitea KOK selvittää vielä lain tarkkaa sisältöä, mutta järjestön puheenjohtaja joutui ottamaan asiaan kantaa Moskovassa yleisurheilun MM-kisojen yhteydessä.

KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge ei halunnut kommentoida lain sisältöä, mutta hän vetosi olympialiikkeen peruskirjaan.

– Peruskirjan sanoma on hyvin selkeä, ja sitä meidän on kunnioitettava. Urheileminen kuuluu ihmisoikeuksiin ja sitä saa harjoittaa rodusta, sukupuolesta ja seksuaalisista taipumuksista riippumatta, Rogge muistutti.

Suomen olympiakomitea ei ole käsitellyt asiaa. Olympiakomitean puheenjohtaja Risto Nieminen rauhoittelee kuitenkin boikottipuheita Roggen ja presidentti Obaman tapaan.

– Henkilökohtaisella tasolla tuen tasa-arvoa edistävää toimintaa. Boikotti ei kuitenkaan kuulu Olympiakomitean työkalupakkiin, Nieminen kommentoi tapausta.

Silti myös Nieminen ymmärtää, miksi asia on liitetty juuri olympiakisoihin.

– Olympiakisojen saama julkisuus antaa kansalaistoiminnalle mahdollisuuden myös epäkohtien osoittamiseen.

Obama tuomitsi lain ja boikotin

Presidentti Obama kuvasi lakia loukkaavaksi, mutta tuomitsi samalla boikottipuheet.

– Haluan tehdä heti selväksi, ettei olympialaisten boikotointi ole sopivaa, Obama ilmoitti.

– Odotan näkeväni, että jotkut homourheilijat voittavat kisoissa kultaa, hopeaa tai pronssia. Se olisi oikein sopiva tapa teilata asenteet, joihin olemme nyt törmänneet, Obama jatkoi.

Perjantai-iltana Antwerpenissä Belgiassa järjestettiin pusujuhlaksi kutsuttu mielenosoitus. Pussailuun Venäjän konsulaatin edessä osallistui 300 mielenosoittajaa.

Värikkäinkään kritiikki ei taivuta Venäjän johtajia. Presidentti Vladimir Putin on puolustanut lakia, ja urheiluministeri Vitali Mutko on selittänyt asiaa länsimaisille tiedotusvälineille toistuvasti.

Mutko neuvoo urheilijoita ja aktivisteja ”rauhoittumaan”. Kritiikkiä hän vähättelee ”pieneksi painostukseksi”.

– Meidän ei pidä pelätä olympiaboikottia, Mutko ilmoitti perjantaina.

-Tässä vaiheessa on mahdoton uhata olympialiikettä tai urheilujärjestöjä. Urheilijat ovat valmistautuneet kisoihin jo vuosia, joten boikotissa ei ole mitään järkeä.

Venäjä ei näe ongelmaa

Lisäksi Mutko vähätteli lain merkitystä ulkomaalaisten kannalta.

– Lain tarkoitus ei ole rajoittaa ihmisoikeuksia kansalaisuudesta, uskonnosta tai muista taipumuksista riippumatta. Lain tarkoitus on vain estää nuorille suunnattu propaganda. Tässä ei rikota kenenkään oikeuksia.

Lakia rikkovaa ulkomaalaista - ilmeisesti myös olympiavierasta - uhkaa 114 euron sakko ja jopa 15 päivän pidätys sekä karkotus maasta.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.