Venäjä-paperi vuodettiin hämmentämään keskustelua EU:n Venäjä-suhteista?

EU:n ulkoministeri Federica Mogherinin Venäjä-politiikka joutui kovaan ryöpytykseen EU:n ulkoministerikokouksen alla. 

Mogherinin Venäjä-näkemyksistä nousi kohu, kun kokousta varten laadittu pohjapaperi vuoti julkisuuteen ennen kuin se päätyi jäsenmaiden ulkoministerien käsiin. Paperi tulkittiin viestimissä myötäsukaiseksi Venäjää kohtaan. 

Paperin tarkoituksena oli herättää strategista keskustelua EU:n Venäjä-politiikasta pakotteita laajemmasta näkökulmasta. Siinä esitetään mahdollisuutta lisätä asteittain yhteistyötä Venäjän kanssa muun muassa ulkopolitiikkaa koskevissa asioissa. Venäjä on valmis yhteistyöhön esimerkiksi Syyrian kriisin lievittämisessä ja terrorismin torjunnassa. 

Paperin mukaan kyse ei olisi paluusta "normaaliin" tilanteeseen ja vuoropuhelua voitaisiin lisätä vain hyvin harkitusti riippuen Venäjän toimista. 

Julkisuudessa linjauksia kuitenkin tulkittiin niin, että Mogherini haluaa palata entiseen Venäjä-politiikkaan. Brysselissä on epäilty, että paperin vuotaja pyrki tarkoitushakuisesti hämmentämään keskustelua EU:n Venäjä-suhteista.

– Strategisen keskustelun aloittaminen ei tarkoita, että muutamme Venäjä-politiikan suuntaa, Mogherini tähdensi kokouksen jälkeen. Hänen mukaansa kokouksessa käytyä Venäjä-keskustelua hallitsi vahva yhteisymmärrys, jollaista ei ole aina aiemmin nähty. 

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) huomauttaa, että EU on tehnyt Ukrainan kriisin aikana yhteistyötä Venäjän kanssa esimerkiksi Syyria-keskusteluissa, Iranin ydinneuvotteluissa ja terrorismin torjunnassa. 

– Tämä tietenkin jatkuu. Mutta mitään uusia avauksia ei ole nyt tekeillä, Tuomioja sanoi Brysselissä. 

Mogherinin Venäjä-linjauksia on moitittu turhan myötämielisiksi jo ennen kuin hän aloitti uudessa tehtävässään. Italian entinen ulkoministeri on saanut osakseen arvostelua niin sanotuilta Venäjä-haukoilta eli mailta, jotka arvostelevat Venäjää kärkkäästi. 

Italialla on tiiviit taloussiteet Venäjään, ja maa on kuulunut pakotekeskustelussa ennemmin jarruttelijoiden kuin tiukkaa linjaa vetävien maiden joukkoon

Lue myös:

    Uusimmat