Mainos

Venäjä nousemassa piratismin kärkimaaksi

Venäjä on nousemassa maailman suurimmaksi musiikkipiraattien tuottajamaaksi Kiinan rinnalle. Piratismi onkin tällä hetkellä Venäjän tuottoisin bisnes ase- ja huumekaupan jälkeen.

Moskovan lukuisissa piraattikioskeissa on tarjolla kaikkea mahdollista cd-levyistä tietokoneohjelmiin, peleihin ja dvd-levyihin.

Kaikki uudet elokuvat tulevat piraattitoreille ja -kioskeihin dvd-versioina heti ilmestyttyään. Tällaisia elokuvia on mm. Terminator 3. Joskus elokuvat tulevat piraattilevitykseen kuitenkin jopa kuukautta ennen varsinaista teatteriensi-iltaa. Piraatti-cd:n saa keskimäärin 3 eurolla ja dvd:n 4:llä. Tarjolla on myös suomalaista musiikkia.

Venäläiset piraatit ovat ammattimaista tehdastuotantoa ja piraattien jakelu on organisoitua. Piratismi on Venäjän tuottoisin bisnes ase- ja huumekaupan jälkeen. Viranomaisten arvion mukaan piraattimarkkinoilla liikkuu vuosittain rahaa noin miljardi euroa.

Toistaiseksi taistelu piratismia vastaan on ollut varsin tehotonta. Tuottoisa bisnes kun hyödyttää kaikkia mukanaolijoita, viranomaisia myöten.

Ongelma on myös se, ettei laitonta kopiointia ole pidetty kovin vakavana rikoksena. Nyt toimia on taas tehostettu, mutta lähinnä kansainvälisen painotustuksen vuoksi.

- Meidän päätehtävämme ei ole jahdata katukauppiaita, vaikka hekin rikkovat lakeja, vaan nimenomaan keskittyä päätekijöihin, kuvaa tarkastaja Filipp Zolotnitski Venäjän sisäministeriön talousrikosyksiköstä.

Venäjällä on noin 30 tehdasta, jotka tuottavat yli 320 miljoonaa piraattia vuodessa. Suurin osa levyistä menee vientiin, lähinnä Eurooppaan. Piratismin avulla myös pestään esimerkiksi huumerahaa.

- Rahat piratismiin tulevat alunperin muista toimista, sanoisinko vieläkin rikollisimmista puuhista, esimerkiksi aseista, kiristyksestä ja ryöstöistä, Zolotnitski listaa.

Laillisia levymarkkinoita Venäjällä ei käytännössä ole lainkaan. Muutamat kaupat mm. Moskovassa myyvät ensimmäkseen klassista musiikkia.

Aiheesta lisää Huomenta Suomessa huomenna perjantaina.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 28.08.2003)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.