Mainos

Venäjä lupaa lievennyksiä ulkomaalaisten rekisteröintiin

Venäjä lupaa lieventää ulkomaalaisten rekisteröintisääntöjä. Asiasta kertoi Venäjän kauppakehitysministeri Elvira Nabiullina presidentti Tarja Halosen valtiovierailun yhteydessä. Nabiullina keskusteli Suomen ja Venäjän kauppakysymyksistä ulkomaankauppaministeri Paavo Väyrysen (kesk.) kanssa.

- Venäjällä valmistellaan muutoksia tähän järjestelmään, ja ne tulevat jo muutaman kuukauden sisällä viralliseen käsittelyyn, Väyrynen kuvaili ministeritapaamisen jälkeen.

Rekisteröintikäytännön poistaminen on ollut jo pitkään EU:n puolelta yksi keskeinen vaatimus viisumivapaudelle Venäjän kanssa. Nykyisin Venäjälle saapuvat tai maassa asuvat ulkomaalaiset joutuvat rekisteröitymään viranomaisille kolmen arkipäivän kuluessa saapumisestaan kuhunkin kaupunkiin.

Nabiullina kertoi myös, että Venäjä haluaa palata neuvotteluihin ulkomaalaisten investointien suojasta. Neuvottelut investointisuojasopimuksesta katkesivat 2000-luvun alussa, koska EU:n ja jäsenmaiden neuvotteluvaltuuksista ei päästy sopimukseen.

Väyrynen: Lihatarkastusten ajankohta sattumaa

Myös suomalaisen lihan vientikiellosta keskusteltiin ministerien kesken. Raa'an sianlihan vientirajoitukset ovat olleet voimassa heinäkuusta lähtien mm. Atrian, Liha-Saarioisen ja HK-Ruokatalon osalta.

- Molemmat toivoimme, että näiden tarkastusten jälkeen voidaan poistaa vielä jäljellä olevat esteet Venäjän-viennille, Väyrynen totesi.

Hän ei kuitenkaan näe mitään erikoista siinä, että Venäjä tekee elintarviketarkastuksia juuri valtiovierailun aikaan, vaikka maidon ja lihan vientikieltouhista ilmoitettiin viime heinäkuussa edellisen presidenttitapaamisen alla.

- En usko, että sillä on merkitystä, uskon, että se on sattuma.

Venäjä ei luvannut erityisiä helpotuksia lihan vientiongelmiin.

- Tämä on ammattiviranomaistason asia, joten me emme tähän poliittisella tasolla puutu muuten kuin toivomme, että saadaan ripeästi poistettua ne esteet, Väyrynen totesi.

Halonen: Suhteemme elävät nousukautta

Presidentti Tarja Halosen vierailuohjelmassa oli tänään illallinen presidentti Dmitri Medvedevin virka-asunnolla. Huomenna presidentit käyvät neuvotteluja, ja tiistai-iltana Halonen tapaa pääministeri Vladimir Putinin illallisella.

Halosen mukaan Suomi ja Venäjä elävät suhteidensa "suurta nousukautta".

- Laskimme kotona, että ministerimme ovat tavanneet yhteensä viisitoista kertaa tänä vuonna, Halonen totesi.

Kuvatekstit: Venäjän vastaanottoseremoniat odottivat presidentti Tarja Halosta odottivat Moskovassa Vnukovon lentokentällä. Halonen tapasi vierailunsa aluksi liittoneuvoston varapuheenjohtajan Aleksandr Torshinin.

(MTV3 - STT)

Katso Mirja Sipisen raportti Moskovasta:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.