Mainos

Venäjä lähes valmis iskemään Georgiaan

Venäjän puolustusministeri esittää lähipäivinä suunnitelman mahdollisista iskuista Georgiassa sijaitseviin terroristien tukikohtiin, kertoi puolustusministeri Sergei Ivanov tänään.

Presidentti Vladimir Putin pyysi tällaista suunnitelmaa puhuessaan eilen Sotshissa ns. voimaministeriöiden päälliköille. Putin sanoi jyrkkäsanaisessa lausunnossaan, että Venäjällä on oikeus puolustautua, jos Georgia ei pysty luomaan alueellaan turvallisuusvyöhykettä Venäjän rajan tuntumaan.

Venäjän poliitikkojen keskuudessa Putinin esittämä uhkavaatimus on saanut lähes yksimielisen hyväksynnän. Vain pienet oikeistopuolueet pitävät sitä yliampuvana.

Selostus kansainväliselle areenalla

Venäjä ulotti keskustelun Georgiassa majailevista terroristeista kansainväliselle areenalle. Venäjä lähetti YK:n pääsihteerille sekä YK:n turvallisuusneuvoston ja Etyjin jäsenmaille kirjeen, jossa se selosti kantaansa Georgian vastaisen rajansa turvallisuusongelmista.

Venäjä aikoo nostaa YK:n yleiskokouksen terrorismikeskustelussa Georgian Irakin rinnalle esimerkkinä terroristeja suojelevista maista.

Kansainväliselle yhteisölle lähetetyssä kirjeessä Venäjä sanoo, että mikäli Georgian alueelta tapahtuu edelleen hyökkäyksiä, Venäjä käyttää kansainvälisen oikeuden sallimia keinoja uhan poistamiseksi. Kirjeessä korostetaan kuitenkin, ettei Venäjä uhkaa Georgian suvereenisuutta, eikä pyri sen poliittisen järjestelmän muuttamiseen.

Georgian presidentti Shevardnadze ihmeissään

Georgian presidentti Eduard Shevardnadze ihmetteli ensimmäisessä televisiokommentissaan Putinin lausuntoa ja piti syytöksiä epäoikeudenmukaisina.

-Mistä meitä syytetään? Shevardnadze kysyi.

Hän sanoi, ettei Pankisin solassa ole enää tshetsheenisissejä. Hän sanoi myös, ettei Georgia ole kieltäytynyt luovuttamasta heinäkuussa pidätettyjä sissejä. Edelleen Shevardnadze väitti, ettei Georgialla ja Venäjällä ole ratkaisemattomia poliittisia kysymyksiä. Hän kertoi soittavansa Putinille ja keskustelevansa tilanteesta.

-Putinin lausunto on yritys vetää Georgia mukaan laajaan Kaukasian konfliktiin, kommentoi Georgian parlamentin puolustuskomitean puheenjohtaja Irakli Batiashvili tilannetta tänään.

Parlamentin varapuhemies Gigi Tsereteli sanoi puolestaan, ettei Tbilisissä haluta uskoa, että Venäjän presidentin lausunto merkitsisi sodan alkua.

Georgia Irakia vastaan

Moskovalainen Kommersant-lehti sanoo pääuutisessaan Venäjän kostavan USA:n suunnitteleman Irakin-hyökkäyksen hyökkäyksellä Georgiaan.

-Venäjä esittää USA:lle vaihtokauppaa: Georgia Irakia vastaan, lehti kirjoittaa.

Kreml ei sekaannu USA:n operaatioon Irakissa ja Valkoinen talo sulkee silmänsä Kremlin Georgian suunnitelmilta, Kommersant selittää.

Venäjän duuman varapuhemies Irina Hakamada arveli niin ikään, että Putinin lausunnon takana on yritys estää USA:n hyökkäys Irakiin.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.