Mainos

Venäjä kritisoi Kosovo-neuvotteluita

Venäjä syyttää Kosovon hallintojohtajaa Joachim Rückeriä Kosovon "itsenäisyyden ajamisesta". Myös Ahtisaaren Kosovo-raportti sai venäläisiltä kritiikkiä.

Venäjän suurlähettiläs Vitali Tshurkin marssi kansainvälisten uutistoimistojen mukaan tänään ulos YK:n turvallisuusneuvoston Kosovo-istunnosta syyttäen "tärkeitä henkilöitä" Kosovo-neuvottelujen kehnosta hoitamisesta.

Uutistoimistojen teksteistä ei ollut varmuudella pääteltävissä, keitä kaikkia Tshurkin syytti. Tshurkin puhui sen jälkeen kun YK:n Kosovo-hallinnon johtaja Joachim Rücker oli esittänyt selonteon turvallisuusneuvostolle.

Venäjä on jo aiemmin vaatinut Ahtisaaren vaihtamista ja Kosovon neuvottelujen jatkamista uuden puheenjohtajan johdolla.

Ahtisaaren Kosovo-raportissa ei mainita Kosovon itsenäisyyttä, mutta useimpien tarkkailijoiden mukaan lopputuloksena olisi albaanienemmistöisen Kosovon itsenäistyminen Serbian alaisuudesta. Venäjä on Serbian perinteinen liittolaismaa.

Tshurkin marssi ulos turvallisuusneuvoston suljetusta Kosovo-istunnosta, jossa YK:n hallintojohtaja Rücker esitti selonteon tilanteesta Kosovossa.

- Katsoin häntä silmiin ja sanoin hänelle asiasta, Tshurkin kertoi toimittajille istuntosalin ulkopuolella uutistoimisto DPA:n mukaan. - Hänen huomautuksensa olivat niin yksipuolisia, että minun oli esitettävä neuvostolle kantani.

- Se on uusi osoitus siitä, että eräät tärkeät henkilöt ovat hoitaneet huonosti asioita, Tshurkin sanoi. - Sen sijaan että etsisivät sovitteluratkaisuja ja hyväksyttäviä ratkaisuja, he kiirehtivät asioiden edelle ja alkavat esittää heti itsenäisyyttä.

Yhdysvallat torjui tänään Venäjän vaatimukset Ahtisaaren vaihtamisesta.

- Mielestäni Ahtisaari on hoitanut erittäin hyvin hankalan asian, sanoi Yhdysvaltojen ulkoministeriön tiedottaja Sean McCormack.

Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ehdotti viikonvaihteessa, että Serbian ja Kosovon albaanien kesken tarvitaan lisäneuvotteluja kompromissin löytämiseksi. Ahtisaari sanoi lauantaina, että neuvottelumahdollisuudet on käytetty loppuun.

- Jos Martti Ahtisaari on käyttänyt loppuun mahdollisuutensa, voimme varmasti löytää jonkun toisen asiaa hoitamaan, sanoi ulkoministeri Lavrov.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.