Mainos

Venäjä kiristää otettaan Dagestanissa

Venäjän uusi pääministeri
sanoo, että asevoimilla on viikko jäljellä kapinallisten lyömiseksi Dagestanissa. Venäjän joukkojen ja muslimikapinallisten väliset taistelut ovat jatkuneet Kaukasuksella sijaitsevassa maakunnassa yhdettätoista päivää.

Dagestan, Venaja, Tsetshenia


Armeija on ottanut muodollisesti käsiinsä komennon Dagestanin kriisiä tähän asti hoitaneelta sisäministeriöltä, vaikka sisäministeriön joukot ovat edelleenkin mukana kriisin käsittelyssä. Pääministerin kanssa keskustellut presidentti Boris Jeltsin vahvisti asian tiistaina sanoen että hän haluaa puolustusministeriön olevan avainasemassa kriisin ratkaisussa.

Kapinallisten tappaminen tärkeintä


Puolustusministeriön tiedottajan mukaan Venäjän ponnistelut Dagestanissa saivat uutta vauhtia, kun Pohjois-Kaukasuksen sotilasalueen komentaja Viktor Kazantsev aloitti joukkojen johtamisen. Tiedottajan mukaan Kazantsev sanoi, että uuden hyökkäyksen on määrä alkaa toden teolla ja että sen painopiste tulee olemaan kapinallisten tappaminen eikä heidän ajamisensa pois Dagestanista. Venäläiset joukot ja paikallinen poliisi ovat tykistön ja ilmahyökkäysten avulla tähän asti yrittäneet ajaa kapinalliset vuoristosta, mutta kapinallisten on onnistunut pysyä asemissaan jo 11 päivää.

Mahatshkalasta tavoitetun sisäministeriön tiedottajan mukaan ensimmäinen varasisäministeri Vladimir Kolesnikov sanoi, että kapinalliset ovat kärsineet taisteluissa raskaita tappioita. Moskovasta saatujen tietojen mukaan 19 venäläistä sotilasta oli saanut surmansa ja 150 haavoittunut. Kapinallisten tappiot arvioitiin Moskovassa sadoiksi kuolleiksi ja jopa tuhanneksi haavoittuneeksi. Uhrien määrää ei kuitenkaan vahvistettu riippumattomista lähteistä. Euroopan unioni vaati tiistaina Venäjää olemaan käyttämättä epäsuhtaista voimaa Dagestanin kapinallisten nujertamiseen. EU ilmaisi myös huolensa taistelun jalkoihin joutuneiden siviilien puolesta.

Venäläiset joukot myös Tshetsheniaan?


Tshetshenian presidentin Aslan Mashadovin mukaan Venäjän joukkoja marssi tänään Tshetshenian alueelle, kertoi uutistoimisto Interfax. Tshetshenian armeija on kuitenkin kiistänyt tiedot. Venäläisistä lähteistä ei ole toistaiseksi vahvistettu tietoa, joiden mukaan asevoimien kolonna olisi siirtynyt Tshetshenian luoteisosaan ja jatkaisi matkaansa syvemmälle Tshetsheniaan. Venäjä on aikaisemmin varoittanut iskevänsä tarvittaessa myös kapinallisten tukikohtiin Tshetsheniassa. Venäjä joutui vetäytymään Tshetsheniasta kolme vuotta sitten tappioon päättyneen sodan jälkeen. Tshetshenia on siitä lähtien pitänyt itseään itsenäisenä valtiona.
(STT-Reuters-DPA-AFP)
Helena Laation raportti Moskovasta 1:36

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.