Venäjä käy propagandasotaa – "Uudistaa nykyajan sodankäyntiä"

Venäjä käy Ukrainassa näkyvää ja kuuluvaa propagandasotaa. Ulkopoliittisen instituutin tutkija kuvaa toimintaa poikkeuksellisen laajaksi. Tutkijan mukaan Ukrainassa jopa uudistetaan nykyajan sodankäyntiä.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Kristi Raik kuvaa Venäjän propagandatoimia Ukrainassa poikkeuksellisen voimakkaiksi. 

– Venäjä käy nyt erittäin laajamittaista ja aggressiivista propagandasotaa. Tällaista ei ole nähty vuosikausiin, Raik arvioi.

Vaikka politiikkaan - erityisesti konfliktitilanteissa - kuuluukin kamppailu totuudesta, ovat Venäjän toimet Ukrainassa Raikin mukaan poikkeusellisen voimakkaita. 

– Nyt näyttää siltä, että Venäjä yrittää joka rintamalla - median, sosiaalisen median ja virallisen tiedotuksen kautta - luoda tietynlaista kuvaa Ukrainasta, joka ei mitenkään vastaa todellisuutta, mutta joka palvelee Venäjän poliittisia tarkoitusperiä, Raik kuvailee.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Kremlin käyttämä retoriikka ja propagandasanasto on lainaa Neuvostoliiton ja kylmästä sodan ajoilta, mutta Raik näkee Ukrainan konfliktissa myös aivan uusia piirteitä.

– Tässä on kysymys paljon enemmästä. Tässä määritetään uusiksi nykyajan sodankäyntiä, missä propagandasota ja kybersodankäynti ovat keskeisessä roolissa, ja missä sotilaallista voimaa käytetään uudella tavalla. Siellä on näitä mitä ilmeisimmin venäläisiä sotilaita ilman mitään tunnuksia ja siellä on otettu haltuun alue ilman, että oltaisiin suoranaisesti lähdetty sotaan, Raik luettelee.

Raikin mukaan Venäjän toimien keskeinen uhka kohdistuu kansainväliseen järjestykseen ja kansainvälisiin nrmeihin.

– Se on myös syy, miksi Venäjälle ei tällä hetkellä ole yhtään liittolaisia kansainvälisessä yhteisössä. Kaikki muut valtiot Kiinasta alkaen seuraavat hyvin huolestuneina sitä, miten Venäjä toimii Krimillä, Raik selittää.

Voiko Venäjän toimintaa Ukrainassa sitten pitää eräänlaisena sotaharjoituksena?

– Se, miten toimet pitäisi nähdä, on spekulointia. Onko siis vaara, että samanlaiset toimintatavat leviävät muualle? Sitä ei voi sulkea pois, mutta ei tässä myöskään ole syytä maalailla liian synkkiä uhkakuvia siitä, että tämä olisi vain alkusoittoa jollekin laajemmalle, Raik rauhoittelee.

Lue myös:

    Uusimmat