Venäjä ja EU sopimukseen kaasutoimituksista

Venäjä ja EU ovat allekirjoittaneet Moskovassa sopimuksen venäläisten kaasutoimitusten valvonnasta. EU:n puheenjohtajamaan Tshekin pääministeri Mirek Topolanek lähti saman tien Kiovaan hakemaan allekirjoitusta myös Ukrainalta.

Venäjän pääministerin Vladimir Putinin mukaan kaasutoimitukset Eurooppaan aloitetaan uudelleen heti kun kaasutarkkailijat ovat asemapaikoissaan. Putin varoitti kuitenkin, että kaasuhana sulkeutuu jälleen jos Ukraina saadaan kiinni varastelusta.

Sopimus antaa EU:n, Venäjän ja Ukrainan tarkkailijoille valtuudet valvoa Ukrainan läpi kulkevia kaasutoimituksia. Venäjä keskeytti alkuviikosta kaasutoimitukset Eurooppaan, koska sen mukaan Ukraina varasti kaasua omiin tarpeisiinsa. Ukraina on kiistänyt syytökset.

EU:n parikymmenpäinen kaasutarkkailijajoukko aloitti työnsä Ukrainassa tänään.

Toimitusten alkamisen jälkeen menee vielä kolmisen päivää ennen kuin kaasua alkaa saapua eurooppalaisasiakkaille. Kaasuhanojen sulkemisesta ovat kärsineet erityisesti Itä- ja Keski-Euroopan maat.

Vaikka toimitukset jälleen saataisiinkin vauhtiin, kaasua on luvassa vain Eurooppaan, ei Ukrainaan. Ukraina ja Venäjä eivät ole edelleenkään päässeet yksimielisyyteen tämänvuotisesta sopimuksesta.

Venäjä keskeytti vuodenvaihteessa kaasutoimituksensa Ukrainalle maiden välisen maksukiistan vuoksi. Venäjä haluaa nostaa Ukrainan maksut maailmanmarkkinahintojen tasolle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat