Mainos

Venäjä huolestunut USA:n vaikutusvallasta Kaukasuksella

Presidentti Boris Jeltsin on huolestunut Yhdysvaltain kasvavasta vaikutusvallasta Kaukasuksella. Jeltsin muistutti tänään maan turvallisuusneuvoston istunnossa, että Kaukasuksen alue on Venäjälle strategisesti erittäin tärkeä eikä siellä voida tehdä sopimuksia, jotka vaarantaisivat Venäjän turvallisuuden.

Jeltsinin mukaan Yhdysvallat on jo ilmoittanut julkisesti, että Kaukasus kuuluu sen etupiiriin, samaan aikaan kun Venäjän vaikutusvalta alueella on vähentynyt. Jeltsin painotti, ettei Kaukasuksen alueella voida solmia mitään sellaisia sopimuksia, jotka uhkaisivat Venäjän turvallisuutta. Hänen mukaansa Venäjällä on myös oikeus odottaa kansainväliseltä yhteisöltä ymmärtämystä tässä asiassa.

Kaukasusta on mm. verisen Tshetshenian sodan vuoksi pidetty pitkään Venäjän heikkona kohtana, ja Venäjän johtoa ovat selvästi hermostuttaneet länsimaisten virkamiesten vierailut alueella. Jeltsin valitti televisiossa esitetyssä puheessaan, että Kaukasuksen kriisin ratkaisu etenee kovin takkuisesti.

-Pohjois-Kaukasus on äärimmäisen räjähdysherkkää aluetta ja (tilanteen vakauttamiseksi) tarvitaan lisätoimia ja lisäponnisteluja, Jeltsin sanoi.

Jeltsin näpäytti tv-johtajaa

Jeltsin arvosteli puheessaan ankarasti kaupallisen NTV-television johtajaa Igor Malashenkoa, joka on epäsuorasti syyttänyt Tshetshenian johtoa venäläistoimittajien sieppauksesta.

Malashenko kertoi eilen, että hänen yhtiönsä oli joutunut maksamaan lunnaat saadakseen vapaiksi kolme toimittajaa, jotka olivat olleet tshetsheenien vankeina sata päivää. Hän syytti Tshetshenian varapresidenttiä Vaha Arsanovia "suuren panttivankeja ottavan koneiston" pyörittämisestä.
(STT-Reuter-Itar-Tass)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.