Mainos

Venäjä hämmästelee: Obama sai etumaksua tulevaisuuden töistään

Obaman valinta Nobel-rauhanpalkinnon saajaksi on kirvoittanut hämmästyneitä ja kitkeriäkin ensireaktioita Venäjällä. Venäjän liittoneuvoston ulkoasianvaliokunnan puheenjohtaja Mihail Margelov katsoo Obaman saaneen ”etumaksua” tulevista onnistumisistaan.

- Nobelin rauhanpalkinto myönnettiin Obamalle ”poikkeuksellisista ponnistuksista kansainvälisen diplomatian vahvistamisen ja kansojen yhteistyön puolesta”. Mielestäni näiden ponnistusten määrittely ”poikkeuksellisiksi” ei kerro mistään muusta kuin Nobel-komitean odotuksista Yhdysvaltain nuorelle presidentille, Margelov arvioi.

- Yhdysvaltojen edellisen neokonservatiivisen hallinnon jälkeen maailmassa todella tarvitaan vahvempaa kansainvälistä diplomatiaa ja yhteistyötä kansojen välillä. Kertoo suuresta pettymyksestä sen politiikkaan, jos Yhdysvaltain uuden presidentin ensimmäiset askeleet tällaiseen suuntaan houkuttelevat Nobel-komitealta tällaisen, sanoisinko odottamattoman reaktion, senaattori totesi RBK-uutistoimistolle.

-Maailmassa on paljon ongelmia jotka vaativat ”Nobel-lähestymistapaa” – näitä ovat terrorismin vastainen taistelu, epidemiat, ydinaseiden rajoittaminen, energiaturvallisuus ja niin edespäin, joten matkaan herra Obama, Margelov kannusti.

Zjuganov: Palkinto oli varoitus

Myös Moskovan Poliittisen teknologian tutkimuskeskuksen johtaja Igor Bunin puolestaan arvioi että Obaman palkinto kertoo pikemminkin George W. Bushin politiikan epäonnistumisesta kuin Obaman omasta onnistumisesta. Silti ansioitakin löytyy.

-Obama sai palkinnon mm. Bushin kovan politiikan torjumisesta ja pyrkimyksestä ratkaista ohjuskilpikiista sekä valmiudesta vetää joukot Irakista, Bunin kuvailee.

Venäjän kommunistisen puolueen puheenjohtaja Gennadi Zjuganov pitää Obaman palkintoa ennenaikaisena ja poliittisesti latautuneena.

- Tämä on eräänlainen etumaksu ja Euroopan osoittama tuki Yhdysvalloille aikana, jolloin hänen suosionsa alkaa jo hiljalleen laskea, Zjuganov totesi.

- Toisaalta tämä on myös eräänlainen varoitus Yhdysvaltain presidentille, ettei hän käynnistä sotaa Irania vastaan.

"Eurooppa piiloutuu Amerikan taakse"

Eurooppa-instituutin mukaan päätös kertoo hyvää Obamasta, mutta ei Euroopasta tai Nobel-komiteasta. Instituutissa epäillään, että Eurooppa haluaa käpertyä Obaman auktoriteetin turviin.

- Ensinnäkin palkinto myönnettiin suurten odotusten takia, toiseksi siksi, että hän yrittää radikaalisti muuttaa Amerikan ulkopoliittista filosofiaa – vaikkakin se on vasta lupaus. Kolmas syy on se, että hän antoi eurooppalaisille mahdollisuuden olla jatkossakin tekemättä itse mitään ja piiloutua Yhdysvaltain selän taakse, Eurooppa-instituutin johtaja Sergei Karaganov täräytti Ria Novostin haastattelussa.

Hän kuitenkin alleviivasi, ettei hän suinkaan vähättele Obaman ansioita.

-Hän on rohkea ja äärimmäisen älykäs mies.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.