Venäjä epäsi viisumin Viron ulkoministeriltä

Pääministeri Andrus Anspin mukaan viisumin epääminen ulkoministeriltä osoittaa, ettei Venäjä ole halukas vuoropuheluun Baltian maiden kanssa.

Venäjä on evännyt viisumin Viron ulkoministeriltä Urmas Paetilta. Hänen oli tarkoitus osallistua Pietarissa tänään alkaneeseen Venäjän ja EU:n rajayhteistyötä pohtivaan konferenssiin.

Postimees-lehden mukaan ulkoministeri Paet sai virallisen kutsun konferenssin järjestävältä organisaatiolta, jota rahoittaa Venäjän valtio. Konferenssin järjestelyistä vastaa mm. presidentti Vladimir Putinin kanslia.

Venäjän viranomaisten mukaan kutsun toisen valtion ulkoministerille voi esittää ainoastaan Venäjän ulkoministeriö tai hallitus.

Kaksipäiväisessä konferenssissa keskustellaan erityisesti Viron ja Luoteis-Venäjän yhteistyöstä. Myös Viron alueministeri Jaan Öunapuu sai kutsun, ja hänelle myönnettiin viisumi. Öunapuu kuitenkin perui osallistumisensa.

-Emme hyväksy sitä, että vieras valtio päättää, ketkä kutsun saaneista ministereistä voivat osallistua ja ketkä eivät, Öunapuu perusteli päätöstään Postimees-lehdessä.

Pääministeri Andrus Anspin mukaan viisumin epääminen ulkoministeriltä osoittaa, ettei Venäjä ole halukas vuoropuheluun Baltian maiden kanssa.

-Tapaus on valitettava ja epäilemättä tiedotamme asiasta EU-kumppaneillemme, Ansip sanoi.

Venäjä ei ole vahvistanut maiden välistä rajasopimusta, jonka Viron ja Venäjän ulkoministerit allekirjoittivat viime toukokuussa Moskovassa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat