Mainos

Veikkausliigan uusi sarjajärjestelmä kiitoksen ja kritiikin kohteena – HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo: "Parasta järjestelmää ei valittu"

6:22
Veikkausliigan toimitusjohtaja Timo Marjamaa avasi uuden sarjajärjestelmän Veikkausliigan avaustilaisuudessa.

Uusi jalkapallon Veikkausliigakausi käynnistyy huhtikuun 3. päivä keskiviikkona. Sarjajärjestelmän radikaali muutos puhuttaa valmentajia, pelaajia ja katsojia. 

Uusi sarjajärjestelmä

Alkavalla kaudella Veikkausliigassa pelataan 12 joukkueen, 22 kierrosta käsittävä, kaksinkertainen sarja.

Tämän jälkeen joukkueet jaetaan kuuden parhaan joukkueen mestaruussarjaan ja kuuden huonoimman haastajasarjaan.

Molemmat sarjat pelaavat viisi kierrosta käsittävän yksinkertaisen sarjan. Jokainen joukkue pelaa siis vähintään 27 ottelua.

Varsinaisen runkosarjan pisteet jäävät loppusarjassa voimaan. 

Mestari ja muut mitalistit ratkaistaan mestaruussarjassa sijoitusten perusteella. Mestari karsii tuttuun tapaan Mestarien liigaan ja hopeamitalisti Eurooppa-liigaan.

Haastajasarjan viimeiseksi jäävä putoaa Ykköseen ja toiseksi viimeinen karsii paikasta Veikkausliigaan. Eurooppa-liigan karsintoihin on mahdollista yhä lunastaa paikka Suomen Cupin voitolla.

Uuteen järjestelmään kuuluu myös pudotuspelimuotoinen lopputurnaus, johon osallistuvat mestaruussarjan sijoille 3-6 sijoittuneet joukkueet sekä haastajasarjan ensimmäiseksi sijoittunut joukkue. Panoksena on paikka Eurooppa-liigan karsintoihin. 

Mikäli Suomen Cupin voittaja sijoittuu Veikkausliigassa sijoille 3-7, lopputurnaukseen nousee haastajaksi haastajasarjan kakkonen eli kokonaisuudessaan Veikkausliigan kahdeksanneksi sijoittunut joukkue.

Kiitosta ja kritiikkiä

Monimutkaiselta vaikuttavan uuden järjestelmän tarkoitus on lisätä katsojan jännitystä. Kaksinkertaisen ylä- ja alaloppusarjan on tarkoitus lisätä kaikkien joukkueiden merkityksellisiä pelejä kauden loppuun asti.

Myös ottelumäärä vähenee. Kausina 2011-2018 käytössä olleessa 33 kierroksen kolminkertaisessa sarjassa pelattiin yhteensä 198 ottelua. Nykyisessä otteluita kertyy yhteensä 167.

Uusi järjestelmä on kerännyt pelaajilta kiitosta, mutta soraääniäkin löytyy. HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo ei pidä järjestelmää parhaana mahdollisena.

Juttu jatkuu videon jälkeen

4:42
Mika Lehkosuon haastattelu Veikkausliigakauden avaustilaisuudessa.

– Parasta sarjajärjestelmää ei valittu. Kymmenen joukkueen kolminkertainen sarja on se, jolla Suomessa pitäisi pelata. Sillä tavalla seurat voisivat parhaiten ja suomalainen jalkapallo menisi eteenpäin, Lehkosuo sanoi MTV Urheilulle Veikkausliigakauden avaustilaisuudessa.

Lehkosuo kuvaa uutta järjestelmää "hyväksi yritykseksi" verrattuna vanhaan, jossa hänen mukaansa ei esimerkiksi aikaa harjoitteluun ollut tarpeeksi. Otteluihin valmistautumisaikaa ei Lehkosuon mukaan vieläkään ole tarpeeksi.

Pelaajien puolelta uusi järjestelmä saa positiivisemman vastaanoton. 

– Otan sen ilolla vastaan. Tanskassa pelaavat kaverini ovat kertoneet paljon positiivista tästä systeemistä. Toivottu pelimäärän väheneminen tapahtuu myös, Hongan kapteeni Duarte Tammilehto sanoi MTV Urheilulle.

SJK:n kapteeni Mehmet Hetemaj näytti uudelle järjestelmälle myös vihreää valoa. 

– Annan myös kiitosta tälle. Pelien määrä vähenee ja saadaan playoff-playout-tyylinen loppusarja. Toivottavasti se kiinnostaa myös ihmisiä.

2:56
SJK:n kapteeni Mehmet Hetemaj'lla riittää uskoa vaikeasta talvikaudesta huolimatta.

4:03
Hongan kapteeni Duarte Tammilehto valmis haastamaan HJK:n.


Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja