Mainos

Vehviläisen kohtalon päivä maanantaina

Finnairin toimitusjohtajan Mika Vehviläisen kohtalo ratkeaa maanantaina. Tuolloin selviää, saako hän syytteen kohutuista asuntokaupoistaan eläkevakuutusyhtiö Ilmarisen kanssa. Valtionyhtiöistä vastaava kehitysministeri Heidi Hautala (vihr.) on ilmoittanut, että Vehviläinen saa lähteä, jos syyte tulee.

Asuntokaupat paljastuivat, kun Helsingin Sanomat uutisoi niistä helmikuussa. Seurauksena oli närkästyksen ryöppy. Kauppojen katsottiin olevan räikeä esimerkki hyvä veli -järjestelmästä, jossa johtajat junailevat asioita toistensa eduksi.

Yritysjuridiikan professori Matti Rudanko pitää Vehviläis-tapausta oikeudellisesti monimutkaisena. Hänen mukaansa syyttäjä voi kallistua päätöksessään kummalle kannalle tahansa.

Professori kuitenkin huomauttaa, että pelkät epäilyt väärinkäytöksistä jäytävät sijoittajia, asiakkaita ja suurta yleisöä.

-Asiat tahtovat olla sellaisia, miltä ne näyttävät. Yhtiön etu varmasti olisi, että hän (Vehviläinen) lähtisi, Rudanko pohtii.

Päätösvalta hallituksella

Toimitusjohtajan erottamisesta päättää yhtiön hallitus. Yleensä potkuista päätetään nopeasti ja myös uusi johtaja palkataan turhia viivyttelemättä. Usein toimitusjohtaja eroaa itse.

-Ulkomailla tällaisia johtopäätöksiä tehdään herkemmin. Jos syyte nostetaan vähänkään vakavammasta työhön liittyvästä rikoksesta, on normaali käytäntö, että kyseinen henkilö lähtee asemastaan.

Finnairista ei perjantaina haluttu mitenkään kommentoida mahdollista syytettä.

Epäilty lahjusrikos

Ilmarinen osti Vehviläisen asunnon 1,8 miljoonalla eurolla helmikuussa 2011, minkä jälkeen se vuokrattiin Finnairille Vehviläisen työsuhdeasunnoksi. Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan yhtiöt sopivat samoihin aikoihin Finnairin uuden pääkonttorin rakentamisesta.

Poliisi epäili esitutkinnan perusteella Vehviläistä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa. Lahjuksen antamisesta epäillään muun muassa ainakin yhtä Ilmarisen johtoon kuuluvaa ihmistä.

Apulaisvaltakunnansyyttäjä Jorma Kalske kertoo maanantaina aamupäivällä, nostaako hän syytteitä.

Kaikki epäillyt ovat kiistäneet syyllisyytensä.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.