Vedenalaista luontoa inventoidaan Suomenlahdella

Merenpohjan geologia tuo tietoa pohjakerrostumien ylimmistä senttimetreistä, jotka tarjoavat kasvualustan niin kasveille kuin eläimillekin.

Vedenalaisen luonnon inventoinnit laajenevat Suomenlahdelle. Alueella tutkitaan mm. merenpohjan muotoja ja sedimenttikerrostumia.

Tuulivoimaloiden rakentaminen ja merialueella tapahtuva soranotto ovat esimerkkejä siitä, mihin rannikkoluontomme inventointien tuloksia tarvitaan. Kyse on GTK:n, ympäristöministeriön ja Suomen ympäristökeskuksen yhteisestä Velmu-ohjelmasta.

Tutkimushankkeessa vahvistetaan tänä vuonna Saaristomeren ja Merenkurkun alueellisten ryhmien toimintaa ja perustetaan Suomenlahden ryhmä. Kalojen lisääntymisaluekartoituksiin liittyvät maastotyöt keskittyvät Saaristomeren alueelle.

Vedenalaisia laji- ja pohjatyyppi-inventointeja tehdään videovalokuvauksella aina 25 metrin syvyydessä. Ohjelman täydentäviä maastoinventointeja tehdään kaikilla merialueilla sekä Tammisaaren saaristoalueella.

Merigeologisilla menetelmillä, joista tärkeimpiä ovat akustis-seismiset luotaukset ja pohjanäytteenotto, tutkitaan merenpohjan topografiaa, sedimenttikerrostumia ja niiden ominaisuuksia. Merellä tehtävistä havainnoista laaditaan muun muassa merigeologisia karttoja ja merenpohjan maisemakarttoja. Merenpohjan geologia tuo tietoa pohjakerrostumien ylimmistä senttimetreistä, jotka tarjoavat kasvualustan niin kasveille kuin eläimillekin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat