Veden saastuminen johti väkivaltaisiin mellakoihin Kiinassa

Juomaveden saastuminen ja pelko syöpäsairauksista ovat johtaneet väkivaltaisiin mellakoihin Etelä-Kiinassa. Ainakin 10 000 mielenosoittajaa ja 2000 mellakkapoliisia ottivat verisesti yhteen Fengwein kaupungissa Guangdongin maakunnassa.

Rauhallisesti alkaneen mielenosoituksen syy on saastunut juomavesi, josta alueen asukkaat syyttivät paikallista öljynjalostamoa ja nahkatehdasta. Niiden jätevedet ovat valuneet vuosia pohjavesiin. Viranomaiset eivät ole kuitenkaan reagoineet tilanteeseen mitenkään ja protesti jätevesipuhdistamon ulkopuolella kääntyi lopulta mellakaksi. Mielenosoittajat ottivat virkavaltaa mm. panttivangeiksi. Useat ihmiset loukkaantuivat, yksi poliisi on kriittisessä tilassa.

Saasteongelmat ovat suurin syy tällä hetkellä mielenosoituksiin ja mellakoihin Kiinassa. Noin puolet Kiinan pohjavesistä on saastuneita. Happosateet ovat yleisiä Guangdonin maakunnassa, joka on Kiinan keskeisin teollisuuskeskittymä. Fengwein alueella syöpäsairaudet ovat asukkaiden mukaan tavallista yleisempiä. Luotettavia tilastoja myrkytyksen saaneista tai niihin kuolleista ei ole.

-Näytteet kerätään tällä hetkellä sattumanvaraisesti sieltä täältä, sanoo johtaja Eddy Y. Zheng joka johtaa maakunnan kemian instituuttia, Guangzhou Institute of Geochemistryä.

-Paikallisviranomaiset eivät ole tottuneet mittaamaan saastearvoja, eikä heille ole siihen välineistöäkään.

Kiina ei ole rajoittanut kemikaalien tuotantoa, kuten monet kehittyneet maat. Kolmen maailman suurimman petrokemian yrityksen, Sinopecin, Exxon Mobilin ja Saudi Aramcon yhteisyritys suunnittelee jättiläismäisen jalostamon rakentamista Guangdongin pääkaupunkiin Kantoniin vuoteen 2012 mennessä.

Lue myös:

    Uusimmat