Mainos

Vauva oli kuolla ja lapsia sidottiin sänkyyn – näin Lastensairaala vastaa MOT-ohjelman paljastuksiin: "Yllättäviltä tapahtumilta ei ole vältytty"

3:29
MTV Uutiset Liven piti haastatella toimialajohtaja Jari Petäjää, joka kuitenkin perui haastattelun – Hus vastasi sen sijaan tiedotteella

Ylen MOT kertoi tänään, että Helsingin Uudessa lastensairaalassa on ilmennyt vakavia potilasturvallisuutta uhkavia ongelmia. HUS:n maanantai-iltapäivällä julkaistussa vastineessa pahoitellaan sitä, että hoitajamitoitus on aiheuttanut huolta.

Uuden lastensairaalan suunnittelu ja käyttöönotto ovat olleet iso haaste henkilökunnalle, vastineessa kerrotaan. Muuttoon valmistauduttiin HUS:n mukaan kattavalla koulutusohjelmalla ja käyttöönoton tukitoiminta jatkuu edelleen. 

– Mahdollisimman paljon asioita pyrittiin ennakoimaan, mutta yllättäviltä tapahtumilta ei ole vältytty, vastineessa kerrotaan.

MOT:n haastattelemat hoitajat ja vanhemmat kertoivat olevansa huolissaan potilasturvallisuudesta. MOT sai myös haltuunta kirjeen, jossa kerrotaan hoitajien kuvailevat sairaalan epäkohtia. 

Kirjeessä hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi.

HUS:n vastineessa kerrotaan Uuden lastensairaalan hoitajamitoituksen olevan korkea. 

– Uuden lastensairaalan vuodeosastoilla on hoitajia 1,5 - 2,19 hoitajaa ja teho-osastolla 6,75 hoitajaa potilasta kohden. Tämä tarkoittaa, että teho-osastolla jokaisella potilaalla on oma hoitaja vuorokauden ympäri, vastineessa kerrotaan. 

Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä myönsi MOT:lle saaneensa hoitajien kirjeen maaliskuussa. Hänen mukaansa potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut.

Petäjä vahvistaa, että lapsia on sidottu sänkyyn Uudessa lastensairaalassa. Näin on johtajan mukaan toimittu kuitenkin vain lasten suojelemiseksi, eikä hoitajapulan vuoksi. 

Ylen MOT kertoi myös tapauksesta, jossa vastasyntyneen lapsen lähelle oli tippunut kattolevy. Vastineessa vahvistetaan, että lasten teho-osastolla tippui kattolevy sydän- ja keuhkolaitteen päälle, joka oli kiinni vastasyntyneessä potilaassa. 

– Kyseinen vaaratilanne analysoitiin perinpohjaisesti ja jotta vastaavaa vaaratilannetta ei enää tapahdu, kaikki samanlaiset alakattolevyt on varmistettu lisäkiinnityksillä, ettei vastaavaa vaaratilannetta enää tapahdu, vastineessa sanotaan.

MTV Uutiset oli sopinut tänään haastattelun Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjän kanssa, mutta tämä vetäytyi myöhemmin.

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja