Mainos

Husin johto käynnisti lisäselvitykset Uudesta lastensairaalasta – MOT aiemmin: Pieniä potilaita sidottiin sänkyyn ja vauva oli kuolla

3:29
MTV Uutiset Liven piti eilen haastatella toimialajohtaja Jari Petäjää, joka kuitenkin perui haastattelun – Hus vastasi sen sijaan tiedotteella

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin johto on käynnistänyt lisäselvitykset Uuden lastensairaalan tilanteesta. Yle kertoi maanantaina sairaalan hoitajien työkuormasta, resurssipulasta sekä potilasturvallisuuden vaarantaneista tapauksista.

Hoitajat lähettivät maaliskuussa kirjeen ongelmista sekä lastensairaalan johdolle että valvovalle viranomaiselle, joka selvittää yhä tilannetta.

Husin toimitusjohtaja Juha Tuominen kertoo STT:lle, että tehdyt työhyvinvoinnin ja kuormituksen mittarit eivät ole olleet huolestuttavia. Esimerkiksi pudotukset työkuormaa mittaavissa arvosanoissa ovat olleet Tuomisen mukaan hyvin pieniä ja arvosanat yleisesti ottaen hyviä.

– Nämä eivät ole millään tavalla lukuja, jotka antaisivat syytä epäillä jotain merkittävää ongelmaa.

Tuominen toteaa, että Husin johto on kuitenkin "ottanut lusikan kauniiseen käteen" ja on tiistaina aloittanut vielä kertaalleen selvitykset luottamuksen lisäämiseksi.

– Olemme käynnistäneet johtajaylilääkärin avulla selvitykset. Sen lisäksi, että käymme läpi kaikki haittatapahtumat, riskitiedot, kantelut, muistutukset, vaaratilanteet ja niin edelleen, käymme läpi myös yksiköiden käyttöasteet ja henkilöstöresursoinnin. Haastattelemme niin ikään esimiehiä ja henkilöstöä. Kyllä me pistettiin iso rulla saman tien käyntiin.

Husin hallitus koolla maanantaina

Tuominen kertoo, että Ylen lähetyksissä esitetyt väitteet on käyty organisaatiossa jo aiemmin läpi. Työntekijäpuoli korosti Ylellä voimakkaasti, että hoitajien määrä ei lastensairaalassa riitä ja tämä johtaa potilasturvallisuuden heikkenemiseen.

– Minulla on se käsitys, että olemme pystyneet todella hyvin miehittämään osastot ja teho-osastot ja se näyttäytyy myös toimintojen valossa. Sellaiset asiat, jotka ennen olivat arkea, esimerkiksi leikkauksen siirtämiset, ovat melkein loppuneet ja tipahtaneet murto-osaan aikaisemmasta.

Julkisuudessa esiin tulleita Uuden lastensairaalan ongelmia puidaan ensi maanantaina Husin hallituksessa.

STT:n tavoittamat Husin hallituksen jäsenet eivät kommentoi tilannetta, mutta korostavat, että mahdolliset ongelmat tulee selvittää pikaisesti. Myöskään Hyks-sairaanhoitoalueen lautakunnan jäsenet eivät Husin mukaan arvioi tilannetta julkisuudessa. Lautakunnalla on kokous illalla.

Aluehallintoviraston selvitys tulossa piakkoin

Etelä-Suomen aluehallintovirastosta kerrotaan, että sen kesken oleva selvitys Uudesta lastensairaalasta valmistuu alkusyksyn aikana. Avi ei kerro kesken olevasta asiasta.

Uusi lastensairaala on toiminut Helsingissä nyt noin vuoden. Sairaalan rakentamista tukivat myös yritykset ja yksityiset kansalaiset, ja sen rahoittamiseksi järjestettiin näyttävä tukikonsertti, jossa esiintyivät monet eturivin suomalaismuusikot. Kansalaiskeräyksellä saatiin kokoon melkein 40 miljoonaa euroa, ja siihen osallistui yli miljoona suomalaista. Lastensairaala maksoi kaikkiaan noin 185 miljoonaa euroa.

STT uutisoi jo viime kesänä, että pula hoitajista on vaarantanut Uutta lastensairaalaa edeltäneellä Lastenklinikalla potilaiden turvallisuutta joillakin osastoilla. Hoitajapulasta ja kokeneiden hoitajien puutteesta kertoi STT:lle tuolloin seitsemän lähdettä.

Päivitetty 16.42 Aluehallintoviraston selvityksestä tarkempaa tietoa, Juha Tuomisen kommentit.

 


Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja