MOT: Pieniä potilaita jätetty yksin ja sidottu sänkyyn, myös vasta valmistuneessa rakennuksessa vikoja – Uudessa lastensairaalassa vakavia turvallisuusongelmia

Helsingin Uudessa lastensairalassa on ilmennyt vakavia potilasturvallisuutta uhkavia ongelmia, kertoo Ylen MOT. 


MOT:n kertoo tapauksesta, jossa vastasyntynyt vauva oli vaarassa hoidon aikana. Vauvaa hoidettiin Uudessa lastensairaalassa viime helmikuussa vakavien keuhko-ongelmien takia, kun hoitavan laitteen päälle, vain muutaman sentin päähän vauvasta, putosi kattolevy.

– Jos se kattolevy olisi tippunut muutaman sentin sivuun, potilas olisi kuollut välittömästi. Siinä ei olisi ollut enää mitään tehtävissä, kertoo Uudessa lastensairaalassa työskentelevä, nimettömänä pysytteleva hoitaja MOT:lle.

MOT:n haastattelemat hoitajat ja vanhemmat kertovatkin olevansa huolestuneita potilasturvallisuuden vaarantumisesta.

Ongelmia on sekä hoitajien määrässä että vuoden vanhassa sairaalarakennuksessa. Sairaalassa on ollut jo neljä vesivahinkoa, sen lisäksi potilaille lisähappea ja lääkkeellistä ilmaa toimittava kaasujärjestelmä on pettänyt ja potilashissi on ollut rikki.

Potilaita jätetty yksin ja sidottu sänkyyn

Sairaalassa hoidettavana olevan potilaan äidin mukaan vanhemmille on jätetty liikaa vastuuta hoitajapulan takia. MOT:n haastattelemat hoitajat vahvistavat, että vuodeosastoilla ei riitä tarpeeksi vierihoitajia lapsipotilaille. Yksi haastatelluista hoitajista kuvailee tilannetta heitteillejätöksi.

MOT on saanut haltuunsa kirjeen, jossa hoitajat kertovat muun muassa sairaalan suunnittelussa tehdyistä virheistä:

– Lapset ovat yksin huoneissa, ovien takana. Tämä tarkoittaa myös pieniä vauvoja, joiden itku tai oksentaminen ja apneahälyttimen [itkuhälyttimen] ääni ei kuulu ovien takaa, eikä itkusta tule hälytyksiä hoitajien Myco-puhelimiin”

Kirjeessä hoitajat sanovat, että lapsipotilaita joudutaan jopa sitomaan sänkyyn kiinni, koska hoitajia ei ole tarpeeksi.

Valvova viranomainen Valvira vahvistaa, että se on saanut kirjeen Uuden lastensairaalan hoitohenkilökunnan mitoituksesta. Valvonta-asia on lähetetty eteenpäin Etelä-Suomen aluehallintovirastoon, jossa asian käsittely on kesken.

Uuden lastensairaalan toimialajohtaja Jari Petäjä myöntää saaneensa hoitajien kirjeen maaliskuussa. Hänen mukaansa potilaiden turvallisuus ei ole vaarantunut.

Petäjä vahvistaa, että lapsia on sidottu sänkyyn Uudessa lastensairaalassa. Näin on johtajan mukaan toimittu kuitenkin vain lasten suojelemiseksi, eikä hoitajapulan vuoksi. 

Lue myös:

    Uusimmat