Mainos

Vatikaani varoittaa feminismin vaaroista

Tänään julki tullut asiakirja on Vatikaanin yritys saada otetta maailman työtä tekevistä naisista. Yhtä lailla se on yritys ehkäistä horjuntaa kirkon yrityksissä vastustaa homoliittoja ja naispappeutta.

Vatikaani puuttui tänään keskusteluun sukupuolten tasa-arvosta. Roomalaiskatolisen kirkon piispoille lähetyssä 37-sivuisessa asiakirjassa korostetaan miesten ja naisten välisten erojen tärkeyttä ja varoitetaan feminismin herättämistä vaarallisista ajatuksista.

Kirkon oppia valvovan kardinaalin Joseph Ratzingerin allekirjoittaman ja paavin hyväksymän kannanoton tavoite on "korjata näkemystä, jonka mukaan miehet ovat vihollisia, jotka täytyy voittaa".

Asiakirjaa kommentoineet naisryhmät näkivät kuitenkin kannanotossa yrityksen väistellä ja selitellä katolisen kirkon naiskuvaan liittyviä ongelmia. Asiakirjassa käsitellään perinpohjaisesti miesten ja naisten eroja, jotka "tulevat säilymään ikuisesti". Feministejä syytetään yrityksestä hämärtää näitä eroavaisuuksia "virheellisen vapauskäsityksen" nojalla. Kannanoton mukaan feminismi inspiroi ajatuksia, jotka kyseenalaistavat perinteisen perhekäsityksen ja avioliiton sekä tekevät homo- ja heteroseksuaalisuudesta käytännössä samanarvoisia.

Liiallinen keskustelu naisten alistamisesta on Vatikaanin mukaan omiaan lisäämään vastakkainasettelua sukupuolten välillä ja näin ollen epäluottamusta parisuhteissa.

- Mielestäni katolisella kirkolla, jonka papit ja piispat eivät saa mennä naimisiin, ei ole varaa esittää tällaisia väitteitä, kansainvälisen turvakotiliikkeen perustaja Erin Pizzey kommentoi Britannian yleisradioyhtiö BBC:lle.

- Kyseessä on organisaatio, joka on tunne-elämän suhteen täysin toistaitoinen, ja heidän on ensin hoidettava omat asiansa kuntoon.

Naisen paikka ei ole enää vain kotona

Asiakirjassa annetaan kirkon selkeä tuki naisten oikeudelle työskennellä kodin ulkopuolella, mutta hallitusten pitäisi kirkon mielestä puolustaa myös kotiäitiyttä entistä voimakkaammin. Naisen paikka ei edelleenkään ole seurakunnan edessä, Vatikaani muistuttaa: naisen rooli kirkossa on seurata neitsyt Mariaa "todistajana" ja "morsiamena".

Kirje on Vatikaanin ensimmäinen vakava yritys saada otetta maailman työtä tekevistä naisista, mutta yhtä selkeästi myös yritys ehkäistä kaikenlaista horjuntaa kirkon yrityksissä vastustaa homoliittoja ja naispappeutta.

Tutkija Angela Phillips lontoolaisesta Goldsmithin yliopistosta arvioi BBC:lle, että feminismin syyttäminen on huolestuttava yritys löytää yksinkertaisia ratkaisuja monimutkaisiin kysymyksiin. Voimakkainta keskustelua kirkon sisällä herättänee jatkossakin kysymys naispappeudesta.

Paavin mielestä kirkko ei voi sallia naispappeutta, koska Jeesuksen opetuslapset olivat miehiä. Kirkon uudistajat puolestaan uskovat Jeesuksen toimineen oman aikansa yhteiskunnallisten normien mukaan, joten kirkolla olisi syytä nykyaikaistaa kantojaan. (MTV3-STT-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.