Väsyttääkö? Tämän pituiset päiväunet kannattavat

Suurin osa aikuisista haluaisi nukkua seitsemästä kahdeksaan tuntia joka yö, mutta todellisuudessa unen määrä yössä jää keskimäärin vain viidestä kuuteen tuntiin. Päiväunet pelastavatkin monen arjen.

Liian vähäinen uni johtaa univajeeseen, sanoo lääkäri ja uniasiantuntija Charles Bae Grandparents.com-sivustolla.

Univajeen paikkaamiseksi yhä useampi aikuinen nukkuu päiväunet. Bae ei pidä tätä välttämättä lainkaan huonona asiana, sillä torkuilla arvellaan olevan yhä enemmän terveysvaikutuksia.

Päiväunien kesto ja syy voivat paljastaa, millaiset unet sopivat kullekin – tai ovatko ne tarpeelliset lainkaan. Bae listasi kolme eri päiväunityyppiä.

Suunnitellut päiväunet

Suunnittele torkut, kun tiedät että tulet valvomaan myöhempään kuin tavallisesti. Pienet unoset ennen pitkää iltaa auttavat pysymään virkeänä ja valppaana.

"Ensiapu-unet"

"Ensiapu-unet" ovat Baen mukaan yleisimmät. Moni ottaa hätäiset nokoset esimerkiksi ennen autoilua välttääkseen uneliaana ajon tai ennen tarkkuutta vaativien laitteiden tai työkalujen käyttöä. Jos "ensiapu-unia" nukkuu alituiseen, voi se olla merkki univajeesta ja tarvitsee todennäköisesti enemmän unta.

Unet tavan vuoksi

Kun ihminen nukkuu päiväunet aina samaan aikaan joka päivä, torkkumisesta on todennäköisesti tullut tapa. Usein lapsilla päiväunet ovatkin säännöllinen sellainen. Lapset tarvitsevat tyypillisesti aikuisia enemmän unta, mutta päivittäiset torkut hyödyttävät myös aikuista.

– Pienet iltapäiväunet voivat tehostaa kognitiivisia toimintoja loppupäivän ajan. Jotkin yritysjohtavat myöntävät sulkevansa toimiston oven lounaan jälkeen ottaakseen pienet nokoset, Bae kertoo Grandparents-sivustolla.

Lyhyet päiväunet ovat parhaat. Tuoreen tutkimuksen mukaan 10 minuutin pituiset torkut ovat hyödyllisimmät: ne vähentävät uneliaisuutta ja parantavat kognitiivista suorituskykyä.

Liian pitkillä unilla voi olla kielteisiä vaikutuksia unirytmiin, ja ne voivat aiheuttaa sekavuuden tunnetta syvästä unesta heräämisen jälkeen. Torkkuajan rajoittaminen 10 tai 15 minuuttiin helpottaa liikkeelle lähtöä. Baen mukaan parasta on nukkua tarpeeksi öisin, jolloin ei tarvitse nukkua päivisin.

Eroon painajaisista unijoogan avulla

Huhtikuussa 2014 Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut unijoogaohjaaja Olli Erjanti kertoi, mitä selkounet ovat. Entä mihin unijoogassa pyritään? Katso haastattelu!

Eroon painajaisista unijoogan avulla 25:00

Lue myös:

    Uusimmat