Väsymyksen viisi eri muotoa – kuulostaako joku näistä tutulta?

Moni syyttää jatkuvasta väsymyksestä talven pimeyttä, mutta aina kyse ei pelkätään vähäisestä valon määrästä. 

Jos tunnet olosi väsyneeksi koko ajan, se voi johtua monestakin eri syystä. Seuraavassa on lueteltu viisi tyypillisintä väsymyksen muotoa, joiden tunnistaminen voi auttaa sinua väsymyksen selättämisessä.

1. Energiatasosi sahaa ylös ja alas

Liian pitkiksi venyneet ateriavälit ja nälkään napatut kofeiiniannokset ja suklaapatukat saavat verensokerisi heittelemään, mikä voi puolestaan aiheuttaa väsymystä, ärtyisyyttä, mielialan vaihtelua ja päänsärkyä. Jos tunnistat väsymyksesi johtuvan tästä syystä, pyri huolehtimaan siitä, että ateriavälisi eivät pääse venymään liian pitkiksi.

2. Takkisi tuntuu olevan tyhjä 

Jos et saa riittävästi magnesiumia, sinusta saattaa tuntua siltä, kuin pysyisit liikkeellä pelkän tahdonvoiman avulla. Magnesium on hivenaine, joka aktivoi entsyymejä, jotka käynnistävät solujen energiatuotannon. Jos magnesiumtasosi ovat alhaalla, elimistösi sisäinen kone ei yksinkertaisesti käynnisty.

Tämän lisäksi magnesium osallistuu niin lihasten kuin hermojenkin toimintaan, joten mukaan saattaa ilmaantua myös lihasväsymystä ja hermostuneisuutta. Helppo keino lisätä magnesiumin saantia on lisätä ruokavalioon pähkinöitä ja siemeniä.

3. Liikkuminen väsyttää ja hengästyttää

Jos tunnet olosi heikoksi, eikä energiaa tunnu riittävän urheiluun, saatat kärsiä raudan puutteesta. Jos rautaa ei saada riittävästi, happea kuljettavan hemoglobiinin määrä laskee ja aiheuttaa väsymystä, mutta myös yleiskunnon heikentymistä.

Hyvä keino tehostaa raudan imeytymistä on lisätä ruokavalioon punaista lihaa, palkokasveja ja täysjyväviljaa, mutta myös raudan imeytymistä tehostavaa C-vitamiinia.

4. Henkinen väsymys ja motivaation puute

Jos tunnet olosi henkisesti väsyneeksi, eivätkä aivosi tunnu toimivan entiseen malliin, syy saattaa löytyä B-vitamiinin puutteesta. B-ryhmän vitamiineilla on tärkeä rooli energiatuotannossa, ja niiden puute saattaa aiheuttaa niin ärtyisyyttä, muistiongelmia kuin motivaation puutetta.

Vaikka noudattaisit tasapainoista ruokavaliota, saatat silti kärsiä B-vitamiinien puutteesta, sillä krooninen stressi ja säännöllinen alkoholinkäyttö heikentävät tämän vitamiinin imeytymistä. Hyviä B-ryhmän vitamiinien lähteitä ovat muun muassa maitotuotteet, pavut ja pähkinät.

5. Väsynyt, muttet nukahda

Jos sinulla on vaikeuksia nukahtaa ja rentoutua ainaisesta väsymyksestä huolimatta, kannattaa oma kofeiininsaanti laitta syyniin.

Vaikka kofeiini piristää, sen liiallisella nauttimisella voi olla kielteisiä vaikutuksia energiatasoosi, sillä se aiheuttaa helposti unettomuutta, ahdistusta, ja hermostuneisuutta. Edellisten kohtien lisäksi kofeiini estää myös rautaa imeytymistä, mikä voi lisätä väsymysoireita entisestään.

Lähde: Cosmopolitan

***

3:56

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja