Vastuu yhdyskuntajätteistä pysyy kunnilla

Hallitus linjasi tänään iltakoulussaan, että kuntien vastuu yhdyskuntajätteistä säilyy jätelain uudistuksessa. Yksityiset jätealan yritykset ovat vaatineet itselleen laajempia mahdollisuuksia tarjota jätepalveluja asukkaille.

- Kunnilla pitää olla laaja vastuu, jotta voimme turvata sen, että toimivat jätehuollon palvelut ovat saatavilla kaikkialla maassa ja myös kuntien reuna-alueilla. Se ei onnistu ilman selkeää vastuutusta, perustelee ympäristöministeri Paula Lehtomäki (Kesk.).

Ympäristöalan yrityksissä petyttiin hallituksen linjaukseen.

- Kuntien yksinoikeudelle jätehuoltopalvelujen tarjoamiseen ei ole perusteluja. Meidän täytyy nyt selvittää yhdessä kilpailuviranomaisten kanssa, rajoitetaanko tässä kilpailua EU-säädösten vastaisesti, sanoo toimitusjohtaja Katri Penttinen Ympäristöyritysten liitosta.

Pakkausten tuottajavastuu laajenee

Hallitus aikoo myös laajentaa tuottajavastuuta pakkausjätteiden käsittelyssä. Tavoitteena on, että pakkausalan yritykset joutuvat järjestämään aluekeräysverkon, johon kuluttaja voi palauttaa pakkausjätteet maksutta.

- Tavoitteena on se, että pakkausjätteen osalta kierrätystaso nousee ja palvelutaso paranee eli mahdollisimman monen suomalaisen ulottuville tulisi lajittelu ja kierrätys tätäkin kautta, linjaa Lehtomäki.

Pakkausalan mielestä muutos tulee kalliiksi eikä ole ympäristön kannalta järkevää.

- Joudumme rakentamaan keräysjärjestelmän, jolla on haitallisia vaikutuksia ympäristöön. Sieltä tulee valtava määrä uusia kuljetusten aiheuttamia päästöjä, jos joka mökin taakse joudutaan pakkausten keräyspisteitä pystyttämään, sanoo toimitusjohtaja Annukka Leppänen-Turkula Pakkausalan ympäristörekisteristä.

Ministeri Lehtomäen mielestä pakkausten kierrätyspisteitä pitäisi jatkossa löytyä vähintään jokaisesta Suomen kunnasta ja tiheämmin asutuilla alueilla suhteessa väkimäärään.

- Kyllä se varmasti pakkausten tuottajien kustannuksia nostaa, mutta varmasti jonkun verran voidaan hyödyntää jo olemassa olevia kierrätyspisteitä, arvelee ympäristöministeri.

Pakkausala muistuttaa, ettei esimerkiksi kotitalousmuoville ole järkevää kierrätystapaa.

- Kotitalousmuovit ovat hyvin erilaisia muoveja. Laatuja on monia ja lisäksi ne ovat usein likaisia. Niitä ei pysty kierrättämään. Ne on paras sijoittaa energialähteeksi eli polttaa, sanoo Leppänen-Turkula.

Jätteenpolttoa lisätään

Jatkossa Suomessa poltetaan jätteitä nykyistä enemmän, kun uusia jätteenpolttolaitoksia rakennetaan esimerkiksi Vantaalle ja Ouluun. Ympäristöjärjestöt ja kierrätysalan yritykset ovat pelänneet, että pian meillä poltetaan myös kierrätyskelpoista jätettä.

- Polttokapasiteetti tulee meillä Suomessa hyvin äkkiä ylärajoilleen eikä jätteenpolttoa pidä kovin paljon lisätä. Tarkoitus on pikkuhiljaa kiristää kierrätysvelvoitteita ja sillä tavalla varmistaa, että jätteitä hyödynnetään myös raaka-aineina eikä vain energiana, vakuuttaa Lehtomäki.

- Kyllä meidän arvion mukaan polttoon menee pian paljon kierrätyskelpoista jätettä, pelkää Katri Penttinen Ympäristöyritysten liitosta.

Lue myös:

    Uusimmat