Vastaamon tietomurto: Sijoittajat saavat miljoonia, uhrit eivät mitään – ilman korvauksia jäänyt Sanna: "Ansaitsisimme edes oikeutta"

11:21
Mitä vinkkejä identiteettivarkauden uhriksi joutunut Sanna Kärsämänoja antaa muille uhreille? Katso koko haastattelu tästä.

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron ensimmäinen oikeudenkäynti on tullut päätökseen välimiesoikeudessa. Vastaamon ostanut sijoittajayritys on saamassa kahdeksan miljoonaa euroa vahingonkorvauksia, uhrit eivät mitään. 

Sanna Kärsämänojan identiteetti varastettiin psykoterapia Vastaamon tietomurrossa ja hänestä tuli tilauspetosten uhri.

MTV Uutiset kysyi Kärsämänojalta, mitä hän ajattelee siitä, että Vastaamoon sijoittaneet saavat rahansa takaisin, mutta uhreille ei ole vieläkään maksettu mitään.

– Inhimillisen kärsimyksen ja oman identiteettivarkauden valossa ei kuulosta hyvältä, jos korvaukset kohdistuvat vain sijoittajiin. Se ei sovi omaan oikeustajuun. Ansaitsisimme edes oikeutta, Kärsämänoja sanoo.

(juttu jatkuu videon jälkeen)

2:20
MTV:n tiedot: Vastaamon ostanut yritys saa rahansa takaisin, vaikenee tilanteesta täysin.

Tietomurron tapahduttua Kärsämänoja otti selvää siitä, mikä voisi olla Vastaamon rikosoikeudellinen vastuu. Kärsämänoja oli ensisijaisesti vihainen tietomurrosta nimenomaan Vastaamolle.

Kärsämänoja kertoo, että silloin sanottiin, että Vastaamon toimitusjohtaja voitaisiin asettaa rikosoikeudelliseen vastuuseen, jos katsottaisiin, että hän ei ole käsitellyt henkilötietoja oikein.

– Maallikon järjen mukaan siinä kävi juuri niin.

Kärsämänojan mukaan hän on kuullut huhuja, että Vastaamo olisi käyttänyt erittäin helposti murrettavia 0000-salasanoja. Kärsämänoja painottaa, että kyseessä on huhu eikä varma tieto.

Henkilötietoja kaupataan ja luovutetaan edelleen eteenpäin

Poliisin mukaan tietomurrosta johtuvia identiteettivarkauksia tulee tietoon koko ajan lisää.

– Kuulostaa huolestuttavalta, ettei tietomurron tekijää ole saatu vielä kiinni, kun samaan aikaan identiteettivarkaudet kasvavat koko ajan, Kärsämänoja sanoo.

Kärsämänojasta tilanteessa on kaksi samanaikaista ongelmaa: henkilötietoja myydään ja jaetaan edelleenkin eteenäin ja se, että henkilötietoja vastaan saa luottoa.

– Omaehtoisten luottokieltojen avulla on päässyt eteenpäin, mutta tilanne on kuitenkin tavallaan koko ajan auki, Kärsämänoja sanoo. 

Omaehtoinen luottokielto tarkoittaa nimensä mukaisesti sitä, että asettaa itse itselleen luottokiellon.

– Suosittelen omaehtoista luottokieltoa kaikille ihmisille, joilla on henkilötunnus. Niin kauan kuin on mahdollista ottaa pelkällä henkilötunnuksella toisen nimiin luottoa, Kärsämänoja sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja