Vastaamon tietomurto aiheutti uhreissa vihaa ja pakokauhua – syylliselle selväsanaiset terveiset: "Vastenmielinen mato"

Vastaamo-tutkinta etenee – mitä tietomurron uhrit odottavat? 8:49
Katso videolta, millaisia ostoksia Vastaamon tietomurrosta epäilty teki uhrin nimissä.

Huomenta Suomessa vierailleet Vastaamon tietomurron uhrit kertoivat, mitä tietomurron uhriksi joutuminen merkitsi käytännössä, ja mitä he haluaisivat sanoa tietomurrosta epäilylle.

Tietokirjailija Katleena Kortesuon ensi reaktio Terapiakeskus Vastaamon tietomurron uhriksi joutumisesta oli suuttumus. Hän kanavoi vihansa toimintaan ja alkoi koota toimintaohjeita muille uhreille. Hän pohti myös kymmenille tuhansille muille uhreille aiheutuneita vahinkoja. Vastaamon tietomurron uhriksi joutumisesta on toistaiseksi tehnyt rikosilmoituksen noin 24 000 uhria. 

– Kyllähän siellä on ihmisiä, jotka ovat uskoneet terapeutille parisuhdeongelmansa, pettämisensä, alkoholisminsa, huumeista toipumisensa – ja kaikki tuli julki, Kortesuo sanoo.

Sanna Kärsämänojan ensimmäinen tunne oli sen sijaan pakokauhu. Hän alkoi pohtia kaikkia yksityiseksi tarkoitettuja keskusteluitaan, ja mitä niistä on nyt mahdollisesti julkistettu.

– Vähän aikaa mentiin tosi kovaa pitkin seiniä, Kärsämänoja sanoo.

Tietomurron tekijä käytti uhrien henkilötietoja ostosten tekoon

Molemmat kertovat hankkineensa heti asian selvittyä itselleen vapaaehtoisen luottokiellon. Kärsämänojan henkilötietoja ehdittiin kuitenkin käyttää ostosten tekoon ennen luottokiellon tekemistä. Kotiin ilmestyi tavaroita, jotta oli ostettu hänen nimissään.  

– Meillä oli eteinen täynnä hienoja huonekaluja, Kärsämänoja kertoo.

Hän kritisoikin Suomen "löperöä" käytäntöä, jossa luottoa saa helposti pelkkien henkilötietojen perusteella.

Kiristys ei toiminut

Kortesuo ja Kärsämänoja kertovat saaneensa tietomurron tehneeltä henkilöltä myös kiristyskirjeen.

– Sain hyvin muotoillun ja kohteliaan sähköpostin, joka oli jopa tyylikäs, Kärsämänoja kertoo.

– Sitten tuli vielä muistutus, että muistathan maksaa, jatkaa Kortesuo.

Kumpikaan ei maksanut kiristäjälle. Kärsämänoja kertoo, että häntä houkutti vastata kiristysviesteihin, mutta vastaus jäi luonnokseksi.

– Kirjoitin vastauksen, jota hyödynsin sitten terapiatarkoituksessa, hän kertoo.

Kortesuo toivoo, että epäilty oppii jotain teoistaan ja saa myös oikeudenmukaisen rangaistuksen. Tietovuodosta epäillään 25-vuotiasta Aleksanteri Kivimäkeä, joka on ollut vangittuna helmikuun lopulta lähtien.

Kärsämänoja kertoo, että suurin osa hänen tuntemastaan ärsytyksestä kohdistuu Vastaamoon ja etenkin sen entiseen toimitusjohtajaan Ville Tapioon. Hän vertaakin Vastaamon toimintaa tietoturva-asioissa autovalmistajaan, joka käyttäisi turvavöiden tilalla teippiä.

– Mielestäni Vastaamon toimitusjohtaja toimi samalla tavalla tietoturvan kanssa, Kärsämänoja sanoo.

Kortesuo kertoo, että hänen suurin kiukkunsa on jo hieman laantunut. Tietomurron tehneestä hänellä on kuitenkin selkeä mielipide.

– Pidän häntä hyvin vastenmielisenä matona, Kortesuo sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat