MTV:n tiedot: Tapioiden perhe tuomittiin miljoonakorvauksiin Vastaamosta – näin Ville Tapio kommentoi

MTV:n tiedot: Vastaamon ostanut yritys saa rahansa takaisin, vaikenee tilanteesta täysin 2:20
Katso videolta Seitsemän uutisten juttu aiheesta!

Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron ensimmäinen oikeudenkäynti on tullut päätökseen siviilikanteena välimiesoikeudessa.

MTV Uutisten tietojen mukaan Vastaamon ostanut sijoittajayritys saa 8 miljoonaa euroa vahingonkorvauksia.

Pääomistaja ja entinen toimitusjohtaja Ville Tapio tuomittiin palauttamaan saamansa kauppasumma kokonaisuudessaan. Myös miehen vanhemmat Nina Tapio ja Perttu Tapio tuomittiin palauttamaan osan saamastaan kauppasummasta.

Vahingonkorvauskanteen voittanut sijoittajayritys ei suostunut kommentoimaan asiaa MTV Uutisille vedoten asian luottamuksellisuuteen.

Sijoittajat olivat turvanneet saatavansa hakemalla Tapioiden omaisuutta 10 miljoonalla takavarikkoon. Takavarikon yhteydessä yritys katsoi, että tietomurron kohteeksi joutuneen yrityksen myynnissä tapahtui sopimusrikkomus. 

Vastaamon ex-toimitusjohtaja kommentoi

Vastaamon entinen toimitusjohtaja Ville Tapio kommentoi MTV Uutisille, että hänen tietojensa mukaan välimiesoikeudenpäätöksessä sanotaan, että hän ei ole toimitusjohtajana salannut tietoa tietomurrosta tai ollut tietoinen tietoturvapuutteesta.

– Kommentoin Vastaamoon liittyvää uutisointia lyhyesti, koska välimiesmenettelyn salassapitovelvollisuus on rikottu tavalla, joka on antanut julkisuuteen Tapioille vahinkoa aiheuttavan kuvan oikeuskäsittelyssä tähän mennessä selvinneistä asioista, Tapio kirjoittaa sähköpostitse.

– Asiantuntijalausuntoihin perustuen Vastaamossa käytettävissä ollut tietoturvainfrastruktuuri olisi mahdollistanut potilastietojen asianmukaisen suojaamisen. Tietoturvainfrastruktuurin yhdeksän eri suojaustasoa olivat kukin erikseen poistettu käytöstä. Kuultujen asiantuntijalausuntojen mukaan kyseessä ei voi olla vahinko, Tapio jatkaa.

Uhrit eivät ole vielä saaneet korvauksia

Vastaamon ostaneet sijoittajat tulevat siis saamaan rahansa, mutta Vastaamon 33 000 tietomurron uhria ei ole vielä saanut oikeutta eikä korvauksia.

Sijoittajien saama korvaus ei ilahduttanut tietomurron ja identiteettivarkauden uhriksi joutunutta.

– Huolestuttavalta ja ikävältä kuulostaa, kun samaan aikaan näiden identtiteettivarkauksien määrä kasvaa koko ajan ja ilmeisesti niitä tietoja on myyty elikkä se joka sen on tehnyt on saanut siitä ilmeisesti melkoisesti hyötyä ja sit samaan aikaan järjestyy sijoittajille rahaa - niin se ei sovi omaan oikeustajuun millään tavalla, sanoo tietomurron uhriksi joutunut Sanna Kärsämänoja puhelimessa.

Sanna Kärsämänojan identiteetti varastettiin – nyt hän kertoo tarinansa 11:21
Sanna Kärsämänojan identiteetti varastettiin – nyt hän kertoo tarinansa.

Keskusrikospoliisi tiedotti lokakuussa, että tietomurron jäljet näyttäisivät johtavan EU:n ulkopuolelle, mutta polisii ei sulje pois mahdollisuutta, että rikollinen voisi olla myös fyysisesti Suomessa.

Tutkinnanjohtaja Marko Leponen Keskusrikospoliisista sanoo, että lokakuun jälkeen on paljastunut tutkinallisesti merkittävää tietoa. Leponen sanoo, ettei mitään julkisesti lausuttavaa vielä tässä vaiheessa ole.

– Tässä on todella paljon asianomistajia, joiden oikeuksia meidän tulee ottaa huomioon.

Uutista päivitetty 6. kesäkuuta kello 22.16 Vastaamon entisen toimitusjohtaja Ville Tapion lausunnolla.


Lue myös:

    Uusimmat