Naisopettaja kävi vain kerran Vastaamolla: "Pitäisi lähteä töihin, mutta ahdistaa aivan kohtuuttomasti – tämä on aivan perkeleellistä"

2:21
Video: "Apua ja tukea on saatavilla" – Rikosuhripäivystyksestä kerrotaan, miten Vastaamon tietomurron uhrit voivat saada keskusteluapua

Pääkaupunkiseudulla asuva 40-vuotias nainen on yksi Psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurron uhreista. Hän kertoo pelkäävänsä arkaluontoisten tietojensa leviämistä työpaikallensa.

"Tämänhetkisen tietomme mukaan luottamuksellisia asiakastietoja, jotka liittyvät tämän sähköpostiosoitteen omistajaan, on joutunut tietoturvaloukkauksen kohteeksi. Emme tiedä yksittäisen rekisteröidyn osalta, onko murron yhteydessä hankittuja tietoja levitetty tai käytetty, tai missä laajuudessa."

Tällaisen sähköpostiviestin sai kymmeniä tuhansia Vastaamo-tietomurron uhreja.

Nainen kertoi MTV Uutisille perjantaiaamuna, että arki ei ole ollut helppoa tietomurrosta tulleen tiedon jälkeen.

– Olen itkenyt eilisillan ja tämän aamun. Kohta pitäisi lähteä töihin, mutta ahdistaa aivan kohtuuttomasti. Tämä satuttaa ja syvältä. Ihmistä lyödään hänen elämänsä arimmilla asioilla, nainen kertoo.

Nainen esiintyy nimettömänä asian arkaluontoisuuden vuoksi.

"Pelkään, että tiedot leviävät oppilaiden käsiin"

Nainen oli käynyt Vastaamolla vain kerran vuonna 2017. Käynnillä käsitellyt asiat olivat hyvin arkaluontoisia.

– Kävin ennen vuotta 2018 Psykoterapiakeskus Vastaamolla yhden kerran, kun elämäntilanteeni kävi hankalaksi. Sitä ennen olin ollut pitkäkestoisessa traumaterapiassa lapsuudessa tapahtuneen seksuaalisen hyväksikäytön takia. Nämä raskaat ja arkaluontoiset aiheet olivat esillä myös Vastaamolla.

Nyt naista huolestuttaa, että tiedot leviävät työympäristöihin.

– Toimin opettajana kahdessa eri paikassa. Pelkään, että tiedot voivat levitä oppilaiden käsiin. En haluaisi myöskään kollegoideni tietävän, että olen hyväksikäytön uhri. Tämä on aika jäätävä tilanne, hän kuvailee.

"Tämä on aivan perkeleellistä"

Nainen toivoo Vastaamolta ripeää toimintaa kertoa, mitä tietoja potilaista on merkitty rekistereihin.

– Tiedot olisivat itselleni tärkeitä, jotta voisin henkisesti asennoitua tulevaan, eli siihen mitä minusta levitellään verkossa, ja mitä voi ehkä vuosienkin päästä tulla vastaan nimelläni ja henkilötunnuksellani. Tämä on aivan perkeleellistä.

Lain mukaan Vastaamon on toimitettava tiedot potilaille kuukauden kuluessa.

Pyynnön laajuuden tai monimutkaisuuden vuoksi määräaikaa voidaan lain mukaan jatkaa kahdella kuukaudella. Tästä on kuitenkin ilmoitettava hakijalle kuukauden sisällä pyynnöstä.

– Vastaamon tulisi keksiä turvallinen keino, jonka kautta saisimme itseämme koskevat tiedot heiltä katsottavaksemme, nainen vaatii.

"Toivon, että Vastaamoa vastaan nostetaan ryhmäkanne"

Lisäksi nainen pitäisi hyvänä, että tapauksen ympärille syntyisi vertaistoimintaa.

– Kaipaisin myös jonkinlaista anonyymia keskustelufoorumia tai kriisiapua, jossa voisi saada vertaistukea tilanteessa. Olin tänään matkalla töihin, kun sain pahan paniikkikohtauksen ja jouduin perumaan opetukseni tältä päivältä, nainen kertoi myöhemmin perjantaina.

Hän on myös valmis oikeustoimiin Vastaamoa vastaan.

– Toivon, että Vastaamoa vastaan nostetaan ryhmäkanne, jotta joku saataisiin vastuuseen tästä hirvittävästä tragediasta. Lähden ehdottomasti itse mukaan kanteeseen mikäli joku asianajaja tästä kiinnostuu.

Lue lisää:

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja