Uutta tietoa Vastaamon tietomurrosta: Merkittävin tutkintalinja johtaa "Euroopan ulkopuolelle" – uhreja kuullaan sähköisesti

49:52
Seuraa tilaisuutta tästä.

KRP:n tiedotustilaisuudessa käsiteltiin tietomurron esitutkinnan tilannetta ja asianomistajien kuulemisen aloittamista.

Uutena tietona selvisi, että poliisin päätutkintalinja suuntautuu tällä hetkellä Euroopan ulkopuolelle. Suomella on ollut tutkinnassaan apuna 5–10 eri maan viranomaisia.

– Esitutkinnassa on edistytty merkittävästi, ja poliisilla on kiinnostava Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja. Useita vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja sekä useita henkilöitä on saatu poissuljettua tutkinnan aikana. Tutkinnassa on tehty merkittävää yhteistyötä poliisilaitosten sekä kotimaisten ja ulkomaalaisten viranomaisten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista kertoo tiedottessa.

Tiedotustilaisuudessa Leponen kertoi, että poliisi teki viime syksynä eteläisen Suomen alueella etsintöjä tutkintaan liittyen, mutta kiinniottoja ei tehty. Ulkomailla etsintöjä ei ole tehty. 

Sähköinen lomake kuulemisiin

Tällä hetkellä poliisin tiedossa on noin 22 000 asianomistajaa. Poliisi arvioi, että rikosilmoitus oli edelleen tekemättä noin 10 000 ihmiseltä.

Tiedotustilaisuudessa KRP kertoi, että uhreja tullaan kuulemaan heidän suuren määränsä vuoksi pääsääntöisesti sähköisesti haastattelujen sijaan.

Poliisin sähköiseen asiointipalveluun avataan tänään keskiviikkona kello 16 lomake niille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen Vastaamon tapauksesta.

Lomake aukeaa vain sellaisille henkilöille, jotka ovat tehneet rikosilmoituksen. Tietoturvasyistä poliisi ei lähetä uhreille henkilökohtaista kutsua eikä linkkejä kuulustelulomakkeelle.

– Sähköinen lausuma on pyritty rakentamaan niin, että sen täyttäminen ja sitä kautta kuulluksi tuleminen on mahdollisimman vaivatonta asianomistajille. Lomake sijaitsee poliisin omalla alustalla, jossa on huolehdittu tietoturvasta ja lomakkeen täyttäminen on turvallista. Lomake kannattaa täyttää, koska siten pysyy mukana rikosprosessissa ja saa mahdollisuuden esittää vaatimuksensa asiassa, Leponen sanoo tiedotteessa. 

Historiallinen rikostapaus

KRP on luonnehtinut tapausta erittäin monimutkaiseksi ja teknisesti haastavaksi. Vastaamo oli yksi Suomen suurimmista psykoterapiapalvelujen tarjoajista. Viime vuoden lokakuussa se kertoi joutuneensa tietomurron ja kiristyksen kohteeksi.

Tietomurrossa vietiin kymmenientuhansien asiakkaiden tietoja, joita on sen jälkeen julkaistu netissä. Vastaamo asetettiin konkurssiin tämän vuoden helmikuussa, ja sen psykoterapiatoiminta siirtyi Verve Terapialle.

MTV seurasi KRP:n tiedotustilaisuutta hetki hetkeltä. Seuranta on luettavissa alta: 

13.34 Tiedotustilaisuus on päättynyt. Poliisin ohjeet tietomurron uhreille löytyvät täältä.
13.32 – Kun tämä tapahtui, se oli tietysti kauhea tilanne uhreille, rikosuhripäivystyksen Leena-Kaisa Åberg toteaa.

Hän viittaa siihen, ettei uhreille ollut akuutissa vaiheessa keskitettyä tietoa siitä, miten suojautua tietomurron jälkeen. Huoleksi nousivat esimerkiksi identiteettivarkaudet. 

Tutkinnanjohtaja Leponen uskoo, että tekijä tai tekijät jäävät jossakin vaiheessa kiinni. Hänen mukaansa aikatauluarviota tekijän selviämisestä on kuitenkin mahdoton antaa. Poliisi ei tiedotustilaisuudessa avannut tutkintamenetelmiään yksityiskohtaisesti. 

13.24 MTV Uutiset kysyi tiedotustilaisuudessa, onko poliisi tehnyt konkreettisia iskuja tai ratsioita tiettyihin kohteisiin Suomessa tai ulkomailla. Tutkinnanjohtaja vastaa: 

– Viime syksynä poliisi teki asiaan liittyen etsintöjä, mutta kiinniottoja ei ole tehty asian suhteen. Etsintöjä on tehty myös erilaisten seikkojen poissulkemista varten.

Etsinnät on tehty Suomessa. Ulkomailla niitä ei ole tehty.

Poliisilla ei tässä vaiheessa ole selvää vastausta siihen, miksi juuri Vastaamo valikoitui tietomurron kohteeksi.

13.16 Tutkinnanjohtaja Leponen kommentoi tutkintalinjaa. Suomi on hänen mukaansa vaihtanut tutkinnassa tietoja 5–10 maan kanssa, mutta hän ei täsmennä mitä nämä maat ovat. Maat eivät ole antaneet siihen omaa suostumustaan.

Epäillyn tai epäiltyjen henkilöllisyydestä Leponen toteaa seuraavaa: 

– Henkilön tunnistaminen tapahtuu lähestulkoon siinä vaiheessa, kun henkilö on poliisin kynsissä. Verkko mahdollistaa esiintymisen toisena ihmisenä ja anonyymina, Leponen sanoo. 

13.13 Erikoissyyttäjä Tuomas Soosalu mukaan uhrit ovat tehneet rikosilmoituksia laajasti eri poliisilaitoksiin. Jotta syyttäjät saavat materiaalin koottua, asiaa varten on perustettu oma syyttäjäryhmä, joka koordinoi rikosilmoituksia ja esitutkintaa paikallispoliisin kanssa. 

Soosalun mukaan asia on prioriteettina syyttäjälaitoksessa. 

13.07 – Esitutkinnassa on edistytty merkittävästi, ja poliisilla on kiinnostava Euroopan ulkopuolelle suuntautuva tutkintalinja. Useita vaihtoehtoisia tapahtumankulkuja sekä useita henkilöitä on saatu poissuljettua tutkinnan aikana. Tutkinnassa on tehty merkittävää yhteistyötä poliisilaitosten sekä kotimaisten ja ulkomaalaisten viranomaisten kanssa, kertoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen poliisin tiedotteessa sekä tiedotustilaisuudessa. 

On vielä varhaista sanoa, kuka tai ketkä ovat epäiltyinä, Leponen täsmentää.

– Tutkinta jatkuu tiiviinä ja vauhdikkaana, ja nyt tietenkin asianomistajien kuuleminen on tärkeää.

Leponen painottaa, että uhrien tulisi nyt viimeistään tehdä rikosilmoitus, jos on joutunut tietomurron uhriksi. Poliisin sähköisen lomakkeen täyttämisen edellytys on, että henkilö on tehnyt rikosilmoituksen. Lomake ei muuten aukea täytettäväksi.

13.01 Tutkintaan liittyvät tiedot ovat hyvin arkaluontoisia. Rikosylitarkastaja Markku Ranta-aho luonnehtii Vastaamo-tutkintaa rikoshistorian laajimmaksi ja ainutlaatuisimmaksi tapaukseksi.

– Erittäin suuri määrä dataa on takavarikossa ja esitutkinta jatkuu yhä, Ranta-aho sanoo.

Asianomistajien eli uhrien kuuleminen tulee tapahtumaan sähköisesti, Ranta-aho sanoo. Uhreja on noin 22 000, joten heidän kuulemisensa on mittava urakka. 

Poliisin sivuille perustetaan vahvan tunnistautumisen takana oleva sähköinen palvelu, jonne rikosilmoituksen tehneet uhrit voivat antaa lausumansa asiasta. Aikaa lausumien antamiseen on tammikuuhun saakka.

Henkilökohtaisia kutsuja asianomistajille ei lähetetä. 

12.56 Tiedotustilaisuuden on määrä alkaa aivan näillä hetkillä. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja