Vastaamo-murrosta epäilty aiheutti pilapuheluilla jopa sotilasoperaation Yhdysvalloissa – tuomio lieveni hovioikeudessa

Vastaamon tietomurron epäilty on nyt Europolin etsityimpien rikollisten listalla – tässä hän on 1:08
Katso myös: Vastaamon tietomurron epäilty on nyt Europolin etsityimpien rikollisten listalla – tässä hän on

Vastaamon tietomurrosta epäillyn nuorukaisen aiempaa käräjätuomiota lievennettiin hovioikeudessa. Yksi syyte ennätti vanhentua oikeudenkäynnin viivästymisen takia.

Tuomioon johtaneet rikokset tapahtuivat vuonna 2014, miehen ollessa vasta alaikäinen.

Vuonna 1997 syntynyt Aleksanteri Tomminpoika Kivimäki oli tuomion mukaan soittanut tai yllyttänyt toisen henkilön soittamaan paikkansa pitämättömiä hätäpuheluita Yhdysvaltojen viranomaisille.

Tämän seurauksena Yhdysvalloissa lähetettiin poliisin erikoisjoukkoja puheluissa mainittujen henkilöiden koteihin.

Teoissa oli kyse niin sanotusta "swattauksesta", jossa poliisi yllytetään rynnäköimään pahaa-aavistamattoman uhrin kotiin tekaistun syyn varjolla. Motiivina oli siis vahingon aiheuttaminen.

Kiusanteon takia myös erään amerikkalaisen lentoyhtiön reittilento jouduttiin ohjaamaan pois reitiltään. Yhdysvaltojen ilmavoimien hävittäjät jopa hälytettiin turvaamaan lentoa.

Kivimäki oli soittanut lentoyhtiön asiakaspalveluun esiintyen toisena henkilönä. Hän huijasi lentoyhtiötä kertoen, että hänen passinsa olisi varastettu ja että lennolla olisi toinen henkilö, joka olisi turvallisuusuhka. Hän kertoi myös, että netissä olisi tehty kyseiselle lennolle pommiuhka. 

Yksi syyte vanheni

Syytetty nuorukainen oli hovioikeudessa itse sitä mieltä, että pilapuheluissa olisi ollut kyse vain perättömistä vaarailmoituksista, joiden syyteoikeus olisi jo mennyt vanhaksi.

Hovioikeus kuitenkin katsoi, kuten käräjäoikeus aiemmin, että teot täyttivät petosrikosten tunnusmerkit, sillä mies oli toiminut tahallaan ja tarkoituksenaan aiheuttaa vahinkoa – ja varsinaisten kiusanteon uhrien lisäksi vahinkoa oli aiheutunut myös poliisilaitoksille ja lentoyhtiölle.

Käräjäoikeus oli aiemmin katsonut miehen syyllistyneen myös törkeään tietomurtoon, sillä hän oli huijannut erään yrityksen luovuttamaan itselleen toisen henkilön henkilökohtaisia tietoja. Hovioikeuden mielestä tuossa teossa ei kuitenkaan ollut kyse törkeästä rikoksesta, vaikka teko katsottiinkin tietomurroksi.

Perusmuotoisen tietomurron osalta syyteoikeus oli jo vanhentunut, joten hovioikeus hylkäsi syytteen tältä osin.

Käräjäoikeuden aiempi tuomio pysyi voimassa muilta osin. Hylätyn syytteen takia miehelle käräjillä määrättyä yhden vuoden mittaista ehdollista vankeusrangaistusta ja 100 päiväsakon oheissakkoa lievennettiin.

Hovioikeus päätyi tuomitsemaan Kivimäen 10 kuukauden ehdolliseen vankeuteen ja 80 päiväsakon suuruiseen oheissakkoon. Rangaistuksen lisäksi mies joutuu maksamaan vahingonkorvauksia noin 10 000 euron edestä.

Rangaistusta määrättäessä otettiin huomioon se, että oikeudenkäynti oli viivästynyt.

Kivimäki on parhaillaan kansainvälisesti etsintäkuulutettuna, sillä hänet on vangittu psykoterapiakeskus Vastaamon tietomurrosta epäiltynä. KRP:n mukaan mies oleskelee todennäköisesti ulkomailla. 

Lue myös:

    Uusimmat