Mainos

Espoolainen teinihakkeri "Ryan" tehtaili häiriösoittoja USA:an – joutuu jälleen oikeuteen

Länsi-Uudenmaan kihlakunnansyyttäjä on nostanut syytteen tapauksissa, joissa espoolainen hakkeri on tehnyt tietoverkkorikoksia muun muassa Yhdysvalloissa vuosina 2013-2014. Asiasta kertoo Länsi-Uudenmaan syyttäjänviraston tiedote.

Espoolainen nuori mies, aikaisemmin julkisuudessa tunnettu hakkerinimellä "Ryan", on ollut keskusrikospoliisin tutkinnassa. Tutkinnassa on avustanut Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI.

Epäilty on ollut tekohetkillä alle 18-vuotias. Hänen epäillään tehneen tietoverkkorikoksia Espoosta käsin muun muassa yhdysvaltalaiseen lentoyhtiöön ja ulkomaalaisen järjestön verkkosivuihin. Mies on ollut kahdesti tutkintavankeudessa epäillyistä hakkeroinneista vuonna 2014.

Espoolainen mies on jo tuomittu vuonna 2015 heinäkuussa vuosina 2012–2013 tehdyistä tietoverkkorikoksista Espoon käräjäoikeudessa. Tällöin hän oli syytteessä muun muassa yli 50 000:sta epäilystä tietomurrosta.

Kihlakunnansyyttäjä on nostanut tänään syytteen osasta krp:n tutkimia tekoja. Syytetty on osittain kiistänyt syytteessä olevat teot. 

Väitti lennolla olevan turvallisuusuhka

Ensimmäinen syyte on nostettu törkeästä petoksesta. Syytteen mukaan epäilty on vuoden 2014 elokuussa aiheuttanut vahinkoa puhelinsoitoilla yhdysvaltalaiselle lentoyhtiölle.

– Syytteen mukaan teon tarkoituksena on ollut häiritä amerikkalaisen peliyrityksen johtajaa.  Syytetty olisi saanut lentoyhtiön vakuuttuneeksi siitä, että johtajan käyttämällä lennolla on ollut turvallisuusuhka. Lento on jouduttu ohjaamaan toiselle lentokentälle. Johtaja on tässä yhteydessä myös joutunut hänen henkilötietoihinsa kohdistuneen tietoverkkorikoksen kohteeksi., kerrotaan tiedotteessa.

Toinen syyte on nostettu järjestöön kohdistuneesta tietoliikennehäirinnästä. Syytteen mukaan epäilty on häirinnyt ulkomaalaisen järjestön nettisivuja ja sähköpostiliikennettä.

Kolmas syyte nostetaan tiedotteen mukaan perättömistä hätäpuheluista. Syytenimike on nostettu kahdesta petoksesta ja yhdestä petoksen yrityksestä vuonna 2014. Tapauksissa on soitettu perättömiä hätäpuheluita kolmelle eri yhdysvaltalaiselle poliisilaitokselle. Syytteen mukaan teon tarkoituksena on ollut häiritä poliisilaitoksien alueella asuvia tiettyjä henkilöitä aiheuttamalla poliisien rynnäkön heidän taloihinsa.

Latasi Isis-lipun peliyrityksen palvelimelle?

Miestä epäiltiin myös useista tietomurtorikoksista, jotka olivat kuitenkin rikoksina vanhentuneet.

Hänen epäilliin muun muassa murtautuneen peliyhritys Sony Computer Entertainment American tiedostopalvelimelle, josta latasi muutaman tiedoston ja latasi palvelimelle kuvan Isis-lipusta.

Hänen myös epäillään murtautuneen Realm of the Mad God -pelipalveluun muutellen pelaajien käyttäjätilien asetuksia. Hänen myös epäiltiin varastaneen toisen yrityksen vanhan tietokannan sekä hälyttäneen poliisin yrityksen pääkonttoriin. Tietomurto oli vanhentunut eikä hätäpuhelusta löytynyt näyttöä.

Lisäksi tämän epäiltiin pitäneen hallussaan haittaohjelmatietoja ja pelipalvelun käyttäjätietoja.

Haastehakemus on toimitettu tänään Espoon käräjäoikeudelle. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.