Mainos

Vasemmistoliitto tyytymätön Suomen Irak-politiikkaan

Vasemmistoliitto on tyytymätön Suomen ulkopoliittisen johdon lausuntoihin Irakin pommituksista. Puoluehallitus hyväksyi tänään kannanoton, jossa pommituksia vaaditaan heti lopetettaviksi ja jatkotoimista päätöksiä YK:n turvallisuusneuvostossa. Vasemmistoliiton mielestä pommitukset uhkaavat YK:n arvovaltaa ja toimintakykyä.

Puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes totesi, että Yhdysvaltain ja Britannian iskuilla olisi pitänyt olla YK:n valtuutus. Presidentti Martti Ahtisaaren ja ulkoministeri Tarja Halosen (sd.) olisi vasemmistoliiton mielestä pitänyt painottaa tätä myös omissa lausunnoissaan. Siimes totesi, ettei Suomen kannanotoista ollut keskusteltu hallituksessa etukäteen. Hän näki Suomen kannanotoissa tiettyä vaikutusta tulevasta EU-puheenjohtajakaudesta.

Minkäänlaista tukea Irakin johtajalle ei vasemmistoliitto halunnut kannanotollaan ilmaista.
-Saddam Hussein on meidän mielestämme paha diktaattori, mutta me emme voi puolueena hyväksyä, että yhteen maahan kohdistetaan voimatoimia ilman että YK-järjestelmässä olisi tehty päätöksiä, sanoi Siimes.

Yhdysvaltain toimintaa vasemmistoliitto luonnehtii "maailmanpoliisina sooloiluksi" joka jakaa maailmaa blokkeihin. Puolue valittaa sitä, että EU-jäsen Britannia on lähtenyt tukemaan amerikkalaista ristiretkeä.

Presidenttikanta auki

Siimes ei vastannut kysymykseen, onko Ahtisaari enää vasemmistoliitolle kelpaava presidenttiehdokas. Mahdollisesta omasta ehdokkaasta päätetään vasta ensi kesänä.
-Presidentinvaaleja koskeva keskustelu pannaan käyntiin eduskuntavaalien jälkeen. Ylimääräinen puoluevaltuuston kokous 19. kesäkuuta Helsingissä päättää vasemmistoliiton kannasta.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.